«Παραλύει» σήμερα η Γαλλία, με γενική απεργία. Οι πολίτες αντιδρούν για τις υψηλές τιμές και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου. Τα συνδικάτα ξεκίνησαν απεργία σε εθνικό επίπεδο με αίτημα καλύτερους μισθούς και με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα ύψη, γεγονός που συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον πρόεδρο Μακρόν μετά την επανεκλογή του τον Μάιο.
Η απεργία, η οποία θα πλήξει κυρίως τον δημόσιο τομέα, όπως σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι ουσιαστικά μια παράταση εβδομάδων κινητοποιήσεων που έχουν προκαλέσει προβλήματα στα μεγάλα διυλιστήρια της Γαλλίας και στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων βενζίνης.
Οι ηγέτες των συνδικάτων ευελπιστούν ότι οι εργαζόμενοι θα κινητοποιηθούν από την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει μερικούς από αυτούς σε αποθήκες καυσίμων ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η ροή, μια απόφαση που σύμφωνα με ορισμένους θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην απεργία.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν είπε ότι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες επιτάξεις στη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι οδηγοί συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης.
«Θα υπάρξουν όσες επιτάξεις κριθεί απαραίτητο...Δεν είναι φυσιολογική κατάσταση να μπλοκάρουν τα διυλιστήρια όταν έχουμε καταλήξει σε μισθολογική συμφωνία», σχολίασε ο Βεράν.
Το αριστερό συνδικάτο CGT έχει κάνει έκκληση για συνέχιση της απεργίας για τέταρτη εβδομάδα στην TotalEnergies, παρότι την Παρασκευή η πετρελαϊκή εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία με άλλα πιο μετριοπαθή συνδικάτα, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση 7% και παροχή μπόνους.
Το CGT διεκδικεί αύξηση 10% επικαλούμενο τον πληθωρισμό και τα τεράστια κέρδη της εταιρείας.
Η Eurostar ανακοίνωσε ότι θα ματαιώσει κάποια δρομολόγια μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού εξαιτίας της απεργίας.
Η κρατική εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF ανακοίνωσε ότι η κίνηση στις τοπικές συνδέσεις είναι μειωμένη κατά 50%, αλλά δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στις εθνικές γραμμές.
Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οι απεργίες έχουν ήδη επεκταθεί και σε άλλα τμήματα του ενεργειακού τομέα, περιλαμβανομένου του κολοσσού της πυρηνικής ενέργειας EDF, όπου θα καθυστερήσουν τα έργα συντήρησης, τα οποία είναι κρίσιμα για τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης.
Ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου FNME-CGT δήλωσε χθες ότι οι απεργίες επηρεάζουν τις εργασίες σε δέκα σταθμούς πυρηνικής ενέργειας της χώρας με περαιτέρω καθυστερήσεις σε έργα συντήρησης σε 13 αντιδραστήρες και ότι η παραγωγή ενέργειας στη χώρα έχει μειωθεί συνολικά κατά 2,2 gigawatt.
Εκτός από τους εργαζόμενους στα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα συνδικάτα ελπίζουν ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία και εργαζόμενοι από την βιομηχανία τροφίμων και από τον τομέα της υγείας, είπε ο επικεφαλής του CGT στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Στο βάθος ο προϋπολογισμός
Οι απεργίες σημειώνονται σε μια περίοδο πολιτικών εντάσεων καθώς η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2023 χρησιμοποιώντας ειδικές συνταγματικές εξουσίες που θα της επιτρέψουν να παρακάμψει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπως δήλωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.
Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης μιας στο Παρίσι στις 15:00 ώρα Ελλάδος.
Την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο των τιμών.
Οι διοργανωτές είπαν ότι 140.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας της Κυριακής, αλλά η αστυνομία κάνει λόγο για 30.000.
Κάλεσμα για τη σημερινή γενική απεργία απηύθηνε ο ηγέτης του αριστερού κόμματος La France Insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία), Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος την Κυριακή συμμετείχε και ο ίδιος στην πορεία μαζί με την Ανί Ερνό, που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Κάποιοι διαδηλωτές μάλιστα φορούσαν κίτρινα γιλέκα, το σύμβολο των συχνά βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018, που κλόνισαν την φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση του Μακρόν.
Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ