Σε αναζήτηση 50 εκατ. λιρών για να «σωθεί» ένας Τιτσιάνο

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 12:23

A- A A+

«Χωρίς αυτόν τον ζωντανό, ποιητικό και γεμάτο δράση πίνακα οι εθνικές μας συλλογές θα είναι σαν το Λούβρο χωρίς τη Μόνα Λίζα», δήλωσε η έφορος της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου Κάρολ Πλατσότα.

Η κ. Πλατσότα αναφέρεται στο έργο «Aρτεμις και Ακτέων» του σπουδαίου αναγεννησιακού ζωγράφου Τιτσιάνο, το οποίο θα αποσπαστεί από την εθνική συλλογή εάν δεν συγκεντρωθούν 50 εκατ. στερλίνες έως το τέλος του έτους. Την έκκληση απηύθυνε από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου όπου το έργο, το οποίο δεν είχε εγκαταλείψει ποτέ το Εδιμβούργο μετά το 1945, έσμιξε ξανά με το συμπληρωματικό του πίνακα «Ο θάνατος του Ακτέοντος» για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια.

Ο Πάτρικ Μπριλ, σύγχρονος καλλιτέχνης γνωστός με το ψευδώνυμο Μπομπ και Ρομπέρτα Σμιθ, συμπληρώνει: «Εφόσον ξοδεύουμε 50 δισ. λίρες για την εθνικοποίηση των τραπεζών μας θα πρέπει να βρούμε 50 εκατ. λίρες για την εθνικοποίηση αυτού του πίνακα».

Πρόκειται για έναν από τους δύο Τιτσιάνο που είχαν παραχωρηθεί με τη μορφή μακροχρόνιου δανείου στις Εθνικές Πινακοθήκες της Σκωτίας και σήμερα τίθενται προς πώληση από το Δούκα Σάδερλαντ. Εάν οι πινακοθήκες δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν 50 δισ. λίρες θα πωληθούν σε ιδιώτες.

Τα δύο έργα, «Αρτεμις και Ακτέων» και «Θάνατος του Ακτέοντος», και ανήκουν σε σειρά έργων που φιλοτέχνησε ο Τιτσιάνο για το Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας και θα εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή