Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δεν μαθαίνει από τα λάθη της

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 07:08
UPD:07:08
REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να παρατείνουν τις συγκρούσεις, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ ειρωνεύεται για τις εκρήξεις στην Κριμαία, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι η Ρωσία ανασυντάσσει τις δυνάμεις της για να καλύψει το Νότο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διαβεβαιώνει ότι η Μόσχα δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και το περιοδικό Nature εκτιμάει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας θα προκαλούσε τον θάνατο  πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Μετά από έξι μήνες συγκρούσεων, το σκηνικό του πολέμου δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Το ίδιο και η στρατηγική της Ρωσίας, διαπιστώνει το περιοδικό Foreign Affairs, κάνοντας λόγο για μια νέα στρατηγική της Μόσχας η οποία είναι εξίσου κακή με την παλιά. Σύμφωνα με το περιοδικό, η Ρωσία έχοντας παρασυρθεί από αυταπάτες στην πρώτη φάση του πολέμου έριξε μεγάλο μέρος των δυνάμεών της στην Ουκρανία, ζητώντας ταυτόχρονα υψηλούς στόχους για μεγάλη έκταση περιοχών. 

Ο στόχος της Μόσχας

«Παρόλο που η Ρωσία είχε έξι μήνες για να μάθει από τα λάθη της, φαίνεται έτοιμη να δεσμεύσει για άλλη μια φορά τις εξαντλημένες δυνάμεις της σε μια αβάσταχτη αποστολή: να προσαρτήσουν και να διατηρήσουν υπό έλεγχο τις περιφέρειες των Ντονέτσκ, Χερσώνας, Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια». 

Όπως υποστηρίζει το περιοδικό, η Ρωσία επιθυμεί να προσαρτήσει αυτές τις περιοχές αφενός για να ολοκληρώσει γρήγορα την παρούσα φάση του πολέμου, ανακόπτοντας την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία και κερδίζοντας χρόνο για ανασύνταξη, αφετέρου για να εξυπηρετήσει ένα μεγαλύτερο σκοπό: να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να χαρακτηρίζει έπειτα τις ουκρανικές αντεπιθέσεις ως επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εγγυήσεις όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια.

EPA/ROMAN PILIPEY

Η Ουκρανία, ωστόσο, δεν αναμένεται να αποδεχθεί τις προσαρτήσεις, ούτε καν την κατάπαυση του πυρρός καθώς θεωρεί ότι λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας δίνοντάς της ένα διάλειμμα για ξεκούραση.

«Οι στόχοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέχρι το τέλος του 2022 είναι εντελώς διαφορετικοί: η μία πλευρά εργάζεται για να αποτρέψει την σταθεροποίηση  της σύγκρουσης κατά μήκος μιας ‘’παγωμένης’’ γραμμής επαφής, ενώ η άλλη εργάζεται για να επιτύχει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα», αναφέρει το Foreign Affairs, κάνοντας λόγο για μια κρίσιμη περίοδο που βραχυπρόθεσμα δίνει στην Ουκρανία μια πιο βιώσιμη θέση απέναντι σε μια Ρωσία που για να κερδίσει και κρατήσει τις περιοχές που θέλει χρειάζεται περαιτέρω ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Γιατί υστερεί 

Παρόλο που από τις πρώιμες ήττες του ο στρατός της Ρωσίας έχει μάθει να προσαρμόζεται σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, αλλάζοντας σε νέες τακτικές που ευνοούν την ανώτερη δύναμη πυρός του, τέτοιες προσαρμογές στο πεδίο της μάχης δεν είναι αρκετές για να ξεπεραστούν οι πρώιμες και σοβαρές απώλειες», σχολιάζει το περιοδικό. Παράλληλα, εκτιμάει ότι η τρέχουσα στρατηγική αναπλήρωσής των δυνάμεών της – με στρατολόγηση νέων στρατιωτών από ένα ετερόκλητο μείγμα κοινοτήτων και ένοπλων ομάδων - δεν θα δημιουργήσει μια αποτελεσματική μάχιμη δύναμη.

Παραμένει, εν ολίγοις, μια αναντιστοιχία μεταξύ των στόχων του Κρεμλίνου για την Ουκρανία και των δυνάμεων που πρέπει να τους προσφέρει.

Η Ρωσία θα μπορούσε να μαζέψει περισσότερους στρατιώτες συγκεντρώνοντας δυνάμεις από τα συνοριακά στρατεύματα ή την Εθνική Φρουρά. Αλλά η ικανότητα της χώρας να δημιουργεί μάχιμο προσωπικό θα φτάσει στο ζενίθ της τους επόμενους μήνες, εκτός εάν κηρύξει γενική κινητοποίηση και στρατολογήσει άνδρες από όλη τη χώρα- κάτι που θα απαιτούσε αρκετούς μήνες για να αποφέρει λειτουργικό όφελος.

EPA/SERGEI ILNITSKY

Εξίσου δύσκολο είναι να επιλυθεί το πρόβλημα με τον εξοπλισμό. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο ρωσικός στρατός έχει δεσμεύσει το 80% των εν ενεργεία στρατιωτικών, αερομεταφερόμενων και θαλάσσιων μονάδων του και τον εξοπλισμό τους στην Ουκρανία και έχει ήδη αποσύρει πρόσθετο εξοπλισμό που βρισκόταν μακροπρόθεσμα σε αποθήκες.

Αν και η Ρωσία έχει χιλιάδες περισσότερα θωρακισμένα οχήματα και πυραύλους στις αποθήκες. Την ίδια ώρα, παρόλο που η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας εξακολουθεί να έχει κατασκευαστική ικανότητα, με τις ήδη κλειστές και αναποτελεσματικές γραμμές παραγωγής της υπό βαριές δυτικές κυρώσεις, θα δυσκολευτεί να παράγει μαζικά νέο εξοπλισμό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα

Παρόλα αυτά, τα προβλήματα της Μόσχας δεν εγγυώνται την επιτυχία της Ουκρανίας. Το Κίεβο έχει χάσει επίσης πολλά στρατεύματα και όπλα. Βραχυπρόθεσμα και  θα οι δύο χώρες θα δυσκολευτούν να πραγματοποιήσουν νέες μεγάλης κλίμακας επιθέσεις ή αντεπιθέσεις. Έτσι και οι δύο θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στο να αποτρέψουν την εξάντληση.

«Η Ουκρανία θα χρειαστεί να αγωνιστεί σκληρά για να αρνηθεί στη Ρωσία να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο στις περιοχές που σχεδιάζει να προσαρτήσει ή να αμφισβητήσει την προσάρτηση, εάν συμβεί. Το Κίεβο θα χρειαστεί επίσης συνεχή δυτική υποστήριξη για να εφαρμόσει τα ποιοτικά του πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τη δυναμική των αντεπιθέσεων της για να αποτρέψει τη Μόσχα από την ενσωμάτωση των κατεχόμενων περιφερειών στη Ρωσία», τονίζει το περιοδικό.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή