Είναι η Ουκρανία πίσω από τις εκρήξεις στην Κριμαία;

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 12:40
UPD:12:59
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν την Τρίτη στην Κριμαία, τη χερσόνησο της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται μία εβδομάδα μετά τις εκρήξεις στη στρατιωτική βάση Σάκι στα δυτικά της Κριμαίας που προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου, αρκετούς τραυματισμούς και ένα πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας καθώς απειλήθηκε μια περιοχή που οι Ρώσοι θεωρούσαν αδιανόητο να απειληθεί.

Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάει ότι οι εκρήξεις στη βάση Σάκι έχουν «υποβαθμίσει σημαντικά» την αεροπορική ικανότητα του στόλου του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφερόμενο στις σημερινές εκρήξεις, έκανε λόγο για πυρκαγιά που προκάλεσε την έκρηξη, με το BBC να σχολιάζει ότι πρόκειται για το γνωστό αφήγημα της Μόσχας αποδίδοντας τις εκρήξεις σε τυχαίο παράγοντα και αναφέροντας πως δεν υπάρχαν σημαντικές απώλειες και τραυματισμοί. 

«Τέτοια περιστατικά είναι ντροπιαστικά για το Κρεμλίνο. Η Μόσχα, μετά την κατάληψη της χερσονήσου από την Ουκρανία πριν από οκτώ χρόνια, προσπάθησε να απεικονίσει την Κριμαία ως φρούριο. Παράλληλα, η περιοχή αποτέλεσε ένα από τους βασικούς σταθμούς για την αρχική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Κριμαία είναι επίσης η έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το εμβληματικό σκάφος του οποίου, το Moskva, βυθίστηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Απρίλιο του 2022 – άλλη μια μεγάλη αμηχανία για τον πρόεδρο Πούτιν», σημειώνει. 

Από την άλλη, η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις. Οι δορυφορικές εικόνες, ωστόσο, της επίθεσης της προηγούμενης εβδομάδας υποδηλώνουν στοχευμένη επίθεση. Παράλληλα, υπονοήθηκε από το Κρεμλίνο η ανάμειξη των δυνάμεών του. Κάτι που έγινε και για το σημερινό περιστατικό. 

«Το πρωί κοντά στο Τζανκόι άρχισε με εκρήξεις», αντέδρασε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Η Κριμαία σε μια φυσιολογική χώρα είναι η Μαύρη Θάλασσα, τα βουνά, η αναψυχή και ο τουρισμός. Αλλά η κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία είναι εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών και αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους εισβολείς και τους κλέφτες», πρόσθεσε.

Το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνει ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις, σύμφωνα με αναλυτές, βοηθά το Κίεβο να διατηρήσει την επιχειρησιακή κάλυψη ενώ τη Ρωσία να περιορίσει τον πιθανό πανικό μεταξύ των αμάχων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή