Οι προτάσεις Γ. Παπανδρέου για την απάντηση των σοσιαλδημοκρατών στην κρίση

Επιτροπής Στίγκλιτς
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 16:22
UPD:22:06
A- A A+

Πέντε προτάσεις-πυλώνες της εναλλακτικής πρότασης έναντι της διεθνούς κρίσης κατάθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του κατά την έναρξη των εργασιών της της Επιτροπής Στίγκλιτς στη Βιέννη.

Τονίζοντας πως όλες οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν στο επίκεντρό τους τον πολίτη και τον άνθρωπο, συνόψισε τις δικές του στην καταπολέμηση της φτώχειας καθώς ο μισός πληθυσμός του πλανήτη βρίσκεται πλέον στα όριά του, την εξασφάλιση των συντάξεων και των κατοικιών, την πράσινη ανάπτυξη και των πόλεων, τη σωστή χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας και την οικονομική ανάπτυξη μέσω της παιδείας και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμη πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της κρίσης και εκτίμησε πως «έχουν πέσει» τα δόγματα για τις σχέσεις κράτους - αγοράς και ότι χρειάζεται η εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πολίτης.

Υποστήριξε επίσης πως η αδιαφάνεια του παρελθόντος έχει υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για τη δημοσιονομική κρίση.

Εκτιμώντας πως απ' ό,τι φαίνεται δεν θα επικρατήσει στον πλανήτη "καθαρά μονοπωλικό σύστημα", πρότεινε τη διαμόρφωση κοινών αξιών αλλά και ισχυρών ρυθμιστικών θεσμών, που σημαίνει δίκαιη αναδιανομή του πλούτου καθώς, όπως ανέφερε, αν δεν γίνει αυτό τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος άλλων αναταραχών.

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι ενδεχόμενη επικράτηση του Μπάρακ Ομπάμα θα δώσει την ευκαιρία στις προοδευτικές δυνάμεις να επηρεάσουν την πολιτική της χώρας αυτής στη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Παπανδρέου σήμερα συναντήθηκε με τονκαγκελάριο της Αυστρίας ¶λφρεντ Γκουζενμπάουερ, ο οποίος εξέφρασε την ευχαρίστησή του που η χώρα του φιλοξενεί τις εργασίες της Επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί προτάσεις των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων για την έξοδο από την κρίση.

Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αυστρία γειτνιάζουν με αναπτυσσόμενες οικονομίες που μπορεί να πληγούν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφέρον για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στις αναπτυσσόμενες αυτές οικονομίες.

Τα πρώτα συμπεράσματα των εργασιών της Επιτροπής Στίγκλιτς αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό, στα μέσα Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αν η κυβέρνηση περιμένει να αντιγράψει τις προτάσεις Σαρκοζί στο Ecofin, την επέκρινε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε καλή αντιγραφή δεν κάνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή