Στίγκλιτς: Εντονες επικρίσεις κατά του Μπους για την κρίση

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 21:13
A- A A+

Έντονες επικρίσεις κατά του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους διατύπωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Στίγκλιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της ομώνυμης επιτροπής όπου οι σοσιαλδημοκράτες επεξεργάστηκαν τη δική τους απάντηση στη διεθνή κρίση.

Όπως ανέφερε, οι πολιτικές του Μπους δεν αντιμετώπισαν τη ρίζα του προβλήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να εξασθενήσει η οικονομία, να αυξηθεί η ανεργία και πάρα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Ανέφερε ακόμη ότι στις βασικές αρχές της απάντησης των σοσιαλδημοκρατών θα περιλαμβάνεται η κοινωνική δικαιοσύνη και η διαφάνεια, τόνισε ότι η απάντηση πρέπει να αφορά την παγκόσμια οικονομία και στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των αναπτυσσομένων χωρών, λέγοντας ότι μεγάλο μέρος της κρίσης τους παρήχθη στις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούνται από σοβαρή κρίση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τον κ. Στίγκλιτς που έχει αναλάβει την Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, «επιτροπή η οποία έχει ως στόχο να δώσει εναλλακτική απάντηση στην κρίση, η οποία (κρίση) έχει ως ρίζα της ιδεολογικές καταβολές και νεοσυντηρητικά και νεοφιλελεύθερα δόγματα, που συνέβαλαν στην συγκέντρωση εξουσίας και χρήματος στα χέρια λίγων».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ πρόσθεσε ότι η παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση θα έχει επιπλέον ως στόχο «την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι της κερδοσκοπίας και ιδιαίτερα την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή τη βιώσιμη ανάπτυξη έτσι ώστε να περισώσουμε και το περιβάλλον του πλανήτη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή