Με το χέρι στην τσέπη και όχι στην καρδιά θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 17:55
UPD:18:14

A- A A+

Με γνώμονα το πορτοφόλι αναμένεται να ψηφίσουν οι Αμερικανοί πολίτες. Με τα χρηματιστήρια σε ελεύθερη πτώση και εκατομμύρια Αμερικανούς να κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια και δουλειές, ζητήματα όπως ο γάμος ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα αμβλώσεων –με τα οποία οι Ρεπουμπλικάνοι στρατολογούσαν μέχρι σήμερα τους συντηρητικούς Χριστιανούς οπαδούς τους – ελάχιστα απασχολούν το εκλογικό σώμα.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι ο πόλεμος της κουλτούρας διεξάγεται διαφορετικά σήμερα εν μέσω της οικονομικής κρίσης – αυτός είναι και ο βασικός λόγος για το προβάδισμα του Μπάρακ Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του αντιπάλου του– καθώς δίνεται πλέον μεγαλύτερη έμφαση στις ευρύτερες αξίες και στον χαρακτήρα.

Η Πέιλιν, πρώην δήμαρχος της πόλης της Αλάσκας, έχει αναδειχθεί σε ηγέτη του αγώνα των Ρεπουμπλικανών ενάντια στην «ελίτ των φιλελευθέρων», στην οποία ανήκει ο Ομπάμα, ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τον Απρίλιο όταν δήλωσε ότι οι «πικραμένοι» ψηφοφόροι των μικρών δήμων βρίσκουν στα όπλα και τη θρησκεία καταφύγιο από τις οικονομικές δυσκολίες. Βέβαια, τα μέτωπα αυτά στην πραγματικότητα αποτελούν ξέσπασμα του συντηρητισμού ενάντια στην «κουλτούρα της ανοχής» που έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1960.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες για απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα και η μη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στο Βόρεια Ντακότα έχουν κάνει αίσθηση στις δύο παρατάξεις, χωρίς όμως να τους δώσουν τη δυναμική των αντιστοίχων εξαγγελιών το 2004.

Υπάρχει μια ακλόνητη εκλογική βάση στην παράταξη των Ρεπουμπλικανών για τους οποίους οι πόλεμοι της κουλτούρας παραμένουν ένα σημαντικό οχυρό της γενικότερης μάχης», δηλώνει ο Καλ Ζίλσον από το Southern Methodist University στο Ντάλας.

Χρειάστηκε ένα ισχυρό οικονομικό σοκ για να τραβήξει κάποιους από τα στρατόπεδα της κουλτούρας». Βεβαίως, ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η «μετριοπαθής» στάση των δύο υποψηφίων. Επιπλέον, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έχει ήδη νομιμοποιηθεί σε τρεις πολιτείες, ενώ το προφίλ των ομοφυλοφίλων ζωγραφίζεται με θετικά χρώματα στη λαϊκή κουλτούρα.

Στο πεδίο της θρησκείας, από την άλλη πλευρά, ένας στους τέσσερις ενήλικες στις ΗΠΑ δηλώνουν πλέον ευαγγελιστές, ενώ δέκα εκατομμύρια Αμερικανών πιστεύουν στη Βίβλο.

«Είμαστε ένα έθνος στο οποίο συνυπάρχουν ολοένα περισσότερες κουλτούρες, αναφέρει ο Ντέιβιντ Γκούσι, καθηγητής Χριστιανικών Ηθών στο Mercer University.

«Ανάλογες δηλώσεις της αμερικανικής κουλτούρας είναι μεν μετριοπαθείς αλλά δεν συναπέγονται και αποδοχή της «νομιμότητας» καθεμιάς από τις εν λόγω κουλτούρες».

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή