Προβλέπουν συμμετοχή-ρεκόρ στις εκλογές

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008 21:09
UPD:05/11/2008 01:49

A- A A+

Μεγάλες ουρές σχηματίζουν οι Αμερικανοί πολίτες σε εκλογικά τμήματα επίμαχων Πολιτειών, όπως η Πενσιλβάνια, το Οχάιο και η Βιρτζίνια, στα οποία προσέρχονται, προκειμένου να εκλέξουν τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι εκλογολόγοι προβλέπουν ρεκόρ-συμμετοχής, που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 66%, που σημειώθηκε το 1908.

Οι κάλπες θα κλείσουν πρώτα σε Κεντάκι και Ιντιάνα στη 01:00 (ώρα Ελλάδος) και τις επόμενες έξι ώρες θα ακολουθήσουν σταδιακά οι υπόλοιπες 48 Πολιτείες. Τα πρώτα exit polls αναμένονται γύρω στη 1:00 απόψε (ώρα Ελλάδος).

Ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί το σαφές προβάδισμά του σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με τη σημερινή αναμέτρηση να χαρακτηρίζεται ιστορική, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, καθώς στην εξουσία θα βρεθεί για πρώτη φορά είτε Αφροαμερικανός υποψήφιος είτε ο γηραιότερος πρόεδρος (για πρώτη θητεία) σε περίπτωση εκλογής του Μακέιν. Μάλιστα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε στη θέση του αντιπροέδρου, επίσης για πρώτη φορά, μία γυναίκα, τη Σάρα Πέιλιν.

Συγκεκριμένα, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 11% του αντιπάλου του Τζον Μακέιν, τοποθετώντας τον πάνω από το 50%. Σημειώνεται πως κανένας υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Μπίλ Κλίντον, δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, από την εποχή του Τζίμι Κάρτερ το 1976.

NAFTEMPORIKI.GR
Κ. Αρβανιτόπουλος: Nέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης

Κ. Αρβανιτόπουλος: Νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης

Η καθημερινή δημοσκόπηση της Washington Post/ABC News φέρνει τον Ομπάμα να προηγείται κατά 9 μονάδες του Μακέιν (53% έναντι 44%). Το Ινστιτούτο Marist δίνει ακριβώς τα ίδια ποσοστά (52% έναντι 43%).

Το καθημερινό βαρόμετρο του Ινστιτούτου Rasmussen δίνει μια διαφορά 6 μονάδων υπέρ του Ομπάμα (52% έναντι 46%) και το Ινστιτούτο Zogby διαφορά 11 μονάδων υπέρ του Ομπάμα (54% έναντι 43%). Τα Ινστιτούτα Lake και Τarrance δίνουν αντίστοιχα 5 και 2 μονάδες υπέρ του Ομπάμα (52% έναντι 47%, και 50% έναντι 48%).

Τέλος η ανεξάρτητη ειδικευμένη ιστοσελίδα RealClearPolitics (RCP), που βγάζει το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, έδειχνε σήμερα στις 20.00 ώρα Ελλάδας τον Δημοκρατικό υποψήφιο να προηγείται κατά 7 μονάδες του αντιπάλου του (51,9% έναντι 44%).

Σήμερα οι ψηφοφόροι καλούνται επίσης να ανανεώσουν το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας και το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε λίγο πριν τις 15:40 ώρα Ελλάδος, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα ήταν ο πρώτος εκ των υποψηφίων που μετέβη σε εκλογικό τμήμα του Σικάγο, στο γυμναστήριο του Σχολείου Σούσμιθ, για να ψηφίσει συνοδευόμενος από τη μεγαλύτερη κόρη του Μάλια.

«Όταν οι κάλπες κλείσουν, το ταξίδι έχει τελειώσει. Όμως είναι πολύ σημαντικό το ότι ψήφισα μαζί με τις κόρες μου» δήλωσε ο Αφροαμερικανός υποψήφιος.

Στη συνέχεια μετέβη στην Ιντιάνα.

Η Χίλαρι Κλίντον σε δηλώσεις της έξω από εκλογικό τμήμα της Νέας Υόρκης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Ομπάμα θα πετύχει μια «μεγάλη νίκη».

Στο Φοίνιξ ψήφισε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σίντι και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Στη συνέχεια όμως μιλώντας σε συγκέντρωση στο Κολοράντο εμφανίστηκε αισιόδοξος για νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές και κάλεσε τους υποστηρικτές του να σπεύσουν στις κάλπες. «Χρειάζομαι τη βοήθειά σας» σημείωσε χαρακτηριστικά ζητώντας τους να οδηγήσουν και τους γείτονές τους σε εκλογικά τμήματα, αν αυτό χρειαστεί.

Στο Γούιλινκτον άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τη μητέρα του.

Στο χωριό της Ουασίλα της Αλάσκας ψήφισε και η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία Σάρα Πέιλιν. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά εξέφρασε την ελπίδα να είναι η επόμενη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή