Μάχη μέχρι μέχρι τελικής πτώσεως

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008 17:53
UPD:17:58
A- A A+

«Με νύχια και με δόντια» προσπαθεί να εξασφαλίσει τη νίκη ο ΜακΚέιν σε πολιτείες όπως η Βιρτζίνια και η Ιντιάνα, όπου δεν έχει καταγραφεί νίκη των δημοκρατικών μετά το 1964, καθώς και στην τριάδα των πολιτειών με αυξανόμενους ισπανόφωνους πληθυσμούς –το Κολοράντο, τη Νεβάδα και το Νέο Μεξικό.

Την ίδια στιγμή, ο Ομπάμα επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή του σε παραδοσιακά «ρεπουμπλικανοκρατούμενες» πολιτείες όπως η Μοντάνα και η Βόρεια Ντακότα, καθώς και στην Αριζόνα, τη γενέτειρα του ΜακΚέιν, όπου ο Ομπάμα έχει δυναμική παρουσία αναγκάζοντας τους ρεπουμπλικανούς να μάχονται μέχρι τελικής πτώσεως.

Ο Ομπάμα έχει εδραιώσει την παρουσία του στις πολιτείες που ψήφισαν Τζον Κέρι το 2004 με συνέπεια να έχει εξασφαλίσει συνολικά 252 εκλέκτορες. Εάν συνυπολογίσει κανείς τη συντριπτική πλειοψηφία που έχει εξασφαλίσει στην Ιόβα, προστίθενται ακόμη επτά εκλέκτορες.

Έτσι χρειάζεται μόνο 11 εκλέκτορες για να φτάσει στον Λευκό Οίκο, κάτι που δεν φαίνεται να τον δυσκολεύει ιδιαίτερα, σύμφωνα με εκτίμηση του πρακτορείου Reuters.

Ερωτήματα εγείρονται ωστόσο σχετικά με την έμμεση επίδραση των «ενδόμυχων» φυλετικών διακρίσεων των ψηφοφόρων και την ικανότητα του Ομπάμα να επεκτείνει σημαντικά τη σφαίρα της επιρροής του τους στους νέους και μαύρους ψηφοφόρους.

Εάν πιστέψουμε, όμως, τις δημοσκοπήσεις κανένα από αυτά τα σύννεφα δεν φαίνεται να μπορούν να κρύψουν τον ήλιο της Τρίτης.

«Ο ΜακΚέιν πρέπει να πάρει με το μέρος του όλους τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και όλες τις αναποφάσιστες πολιτείες, καθώς και ορισμένες από τις πολιτείες των δημοκρατικών –πράγμα μάλλον απίθανο εκτός εάν έχουν πέσει όλοι έξω», αναφέρει ο σύμβουλος των δημοκρατικών Νταγκ Σεν.

Ο ΜακΚέιν πέρασε χθες από επτά πολιτείες σε μια λυσσαλέα ύστατη προσπάθεια να αποσπάσει ψηφοφόρους από τον αντίπαλό του. Οι βοηθοί του γερουσιαστή της Αριζόνα δήλωσαν ότι οι ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν έδαφος τις τελευταίες ημέρες, παρότι έχει στη δημοσιότητα έχει επικρατήσει η αντίθετη άποψη.

«Μπορεί να κερδίσει όλες τις κόκκινες πολιτείες» δήλωσε ο σύμβουλος του ΜακΚέιν Τσάρλι Μπλακ αναφερόμενος στο χρώμα με το οποίο απεικονίζονται οι παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές αναποφάσιστες πολιτείες. «Εξάλλου, πιθανότατα θα υπερισχύσει στην Πενσιλβάνια και την Ιόβα».

Ο ΜακΚέιν έχει στρέψει το βλέμμα του στην Πενσιλβάνια, την πολιτεία όπου υπερίσχυσαν οι δημοκρατικοί στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις ελπίζοντας ότι θα λειτουργήσει εξισορροπητικά για τις απώλειες από τις ρεπουμπλικανικές πολιτείες. Αλλά οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Ομπάμα να κερδίζει άνετα τη σημερινή μάχη.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή