Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξελέγη ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα που έγινε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, συγκεντρώνοντας (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία) ποσοστό 52% έναντι 46% του Τζον Μακέιν.
Η επικράτηση Ομπάμα λαμβάνει διαστάσεις θριάμβου καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκεντρώνει 349 εκλέκτορες έναντι 163 που συγκεντρώνει ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του, κι ενώ χρειαζόταν 270 εκλέκτορες για να εκλεγεί. Στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου σημαντικά «κάστρα» των Ρεπουμπλικανών έπεσαν, όπως για παράδειγμα η Βιρτζίνια, που έπειτα από 40 χρόνια πέρασε στους Δημοκρατικούς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα exit poll του τηλεοπτικού δικτύου CNN, τον Αφροαμερικανό υποψήφιο των Δημοκρατικών προτίμησε το 72% των νέων ψηφοφόρων. Επίσης, έλαβε σχεδόν το ήμισυ των ψήφων του λευκού εκλογικού σώματος, σχεδόν το σύνολο των Αφροαμερικανών και τα 2/3 των ισπανόφωνων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ορκιστεί ως 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις 20 Ιανουαρίου του 2009.
Μετά την επιβεβαίωση του εκλογικού του θριάμβου, εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του (περίπου 150.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις) που είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκο του Σικάγου, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Μεταξύ τους, ο ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, Τζέσε Τζάκσον. «Η νίκη του σημαίνει ότι η Αμερική γίνεται καλύτερη. Ωριμάζουμε. Είμαστε λιγότερο συμπλεγματικοί έναντι του άλλου», δήλωσε ο Τζάκσον που είδε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να δολοφονείται το 1968 και έθεσε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για την προεδρία δύο φορές την δεκαετία του 1980.
Την ίδια ώρα, περίπου 1.000 ψηφοφόροι του Ομπάμα συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο και τραγουδούσαν το όνομά του.
«Η αλλαγή ήρθε στην Αμερική», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του από το βήμα του αρχηγείου της εκστρατείας του στο Σικάγο, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της εκλογής του, ενώ η συγκίνηση ήταν διάχυτη μεταξύ των χιλιάδων υποστηρικτών του που παρακολουθούσαν την ομιλία.
«Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η αλλαγή ήρθε στην Αμερική», υπογράμμισε ο Ομπάμα και έκανε έκκληση για ενότητα, προειδοποιώντας ότι «ο δρόμος θα είναι δύσκολος».
«Στους Αμερικανούς, την υποστήριξη των οποίων δεν έχω κερδίσει ακόμα - μπορεί να μην κέρδισα την ψήφο σας, αλλά ακούω τις φωνές σας, χρειάζομαι τη βοήθειά σας και θα γίνω και ο δικός σας πρόεδρος», ήταν το μήνυμά του στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να ενωθούν για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και να υιοθετήσουν ένα «νέο πνεύμα θυσίας».
«Ο δρόμος μπροστά μας θα είναι μακρύς. Το μονοπάτι δύσβατο. Μπορεί να μην φθάσουμε (στον προορισμό μας) μέσα σε ένα χρόνο ή ούτε μέσα σε μια θητεία, αλλά Αμερική, ποτέ δεν έχω υπάρξει πιο αισιόδοξος από απόψε για το ότι θα φθάσουμε εκεί», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Αναφερόμενος στον αντίπαλό του, Τζον Μακέιν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τον συνεχάρη για τον δικό του προεκλογικό αγώνα: «Πολέμησε σκληρά κατά την προεκλογική εκστρατεία και θα εργαστώ μαζί του», είπε.
«Εάν υπάρχει κάποιος που ακόμα αμφιβάλλει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι μία χώρα που όλα μπορούν να συμβούν, που ακόμα αναρωτιέται ότι το όνειρο των ιδρυτών αυτής της χώρας είναι ακόμα ζωντανό, που έχει ακόμα αμφιβολίες για τη δημοκρατία αυτής της χώρας, απόψε πήρε την απάντησή του», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Είναι η απάντηση που έδωσαν χιλιάδες ψηφοφόροι για πάρα πολλές ώρες περιμένοντας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ελπίζοντας και πιστεύοντας ότι η φωνή τους θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Είναι η απάντηση που έδωσαν φτωχοί, πλούσιοι, Ισπανόφωνοι, Αφροαμερικανοί, λευκοί. Είναι το μήνυμα που στέλνει η Αμερική στον κόσμο, ότι ποτέ δεν είμαστε ένα αμάγαλμα φυλών. Δεν είμαστε άσπρη Αμερική, μαύρη Αμερική. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», υπογράμμισε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.
Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε μήνυμα σε φίλους και αντιπάλους σε όλη την υφήλιο: «Σε αυτούς που καταστρέφουν τον κόσμο, θα σας νικήσουμε, σε αυτούς που επιζητούν την ειρήνη και την ασφάλεια, σας υποστηρίζουμε».
Στο πλευρό του, εκτός από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ήταν η σύζυγός του και νέα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα.
Τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και η σύζυγος του Μακέιν, αμφισβήτησαν τον πατριωτισμό της όταν δήλωσε: «Για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μου είμαι πραγματικά περήφανη για την χώρα μου». «Προφανώς και αγαπάω την χώρα μου, σε κανένα άλλο μέρος εκτός Αμερικής δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα η ιστορία μου», είχε σημειώσει η νέα Πρώτη Κυρία.
Η κ. Ομπάμα ήταν ένας από τους στυλοβάτες της προεκλογικής εκστρατείας του συζύγου της. Έδωσε εκατοντάδες συνεντεύξεις και μίλησε αμέτρητες φορές σε συγκεντρώσεις οπαδών του.
«Ο σύζυγός μου θα γίνει ένας εξαιρετικός πρόεδρος», τόνισε χαρακτηριστικά σε μια από τις συνεντεύξεις της. «Δεν κρατάω τη γλώσσα μου. Πειράζω τον άντρα μου. Είναι απόλυτα ικανός να αντιμετωπίσει μια δυναμική γυναίκα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον κάνουν ικανό να γίνει πρόεδρος», επεσήμανε.
«Είμαι ένα στατιστικό λάθος. Ένα μαύρο κορίτσι, που μεγάλωσε στη Νότια Πλευρά του Σικάγου...Δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εκεί», δήλωσε πρόσφατα η νέα Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών που παραδέχθηκε ότι είχε δισταγμούς όταν ο σύζυγός της άρχισε την δύσκολη πορεία του προς τον Λευκό Οίκο. Ήθελε να προστατεύσει την οικογενειακή τους ζωή. Δέχτηκε με δύο όρους: πρώτο να βλέπει ο σύζυγός της τις δύο κόρες τους -την 10χρονη Μάλια και την 7χρονη Σάσα- τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και να κόψει το κάπνισμα. Ο Ομπάμα εκπλήρωσε μόνο τον πρώτο όρο...
Οταν γεννήθηκε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, στις 4 Αυγούστου 1961 στη Χαβάη, από λευκή μητέρα από το Κάνσας και μαύρο πατέρα από την Κένυα, οι μεικτοί γάμοι ήταν απαγορευμένοι σε πολλές από τις πολιτείες του νότου της Ενωσης και δεν νομιμοποιήθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο παρά το 1967.
Ο Ομπάμα βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στην ενότητα των Αμερικανών και στο όραμα της ανανέωσης του αμερικανικού ονείρου.
«Επέλεξα να θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας διότι πιστεύω βαθειά ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της εποχής μας, παρά μόνο μαζί», είχε πει.
Υπενθυμίζοντας τις καταβολές του δήλωσε: «Εχω μια ιστορία που δεν με καθιστά τον πιθανότερο υποψήφιο. Αλλά είναι μια ιστορία που χάραξε βαθειά μέσα μου την ιδέα ότι αυτή η χώρα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των κομματιών της, ότι πολλοί μαζί είμαστε ένα».
Ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε το τείχος της ανωνυμίας ένα βράδυ του Ιουλίου 2004 όταν πήρε τον λόγο, ως ταπεινός εκπρόσωπος του Σικάγο, στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Εκατομμύρια Αμερικανοί ταυτίστηκαν τότε με αυτόν τον αδύνατο άνδρα που ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για τη συμφιλίωση των Αμερικανών πέραν από τη φυλή, την ηλικία ή το φύλο.
«Δεν υπάρχει μια αριστερή και μια συντηρητική Αμερική, υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει μια μαύρη, μια λευκή, μια λατίνα ή μια ασιατική Αμερική. Υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...είμαστε ένα», είχε επισημάνει, όπως και κατά τη σημερινή ομιλία του μετά την εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ.
Συγχαρητήρια Μπους
Ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Πρόκειται να ξεκινήσετε ένα από τα σπουδαιότερα ταξίδια της ζωής σας. Συγχαρητήρια και απολαύστε το», είπε ο Τζορτζ Μπους στον Ομπάμα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο, και τον κάλεσε μαζί με την οικογένειά του να επισκεφθούν σύντομα τον Λευκό Οίκο.