Η διεθνής κοινότητα συγχαίρει τον Μπαράκ Ομπάμα

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 10:31
UPD:11:52
REUTERS/GARY HERSHORN

A- A A+

Τα συγχαρητήρια πολλών ηγετών του κόσμου δέχεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αφού συνεχάρη τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο στην ιστορία του αμερικανικού έθνους, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει μια νέα κατεύθυνση, ώστε ο Λευκός Οίκος να συμμαχήσει με την Ευρώπη προκειμένου να «άγουν τον κόσμο προς ένα "new deal"», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Πρέπει να μεταμορφώσουμε τη σημερινή κρίση σε ευκαιρία», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο σε μήνυμά του προς το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, καλώντας τον να εργαστούν για ένα «new deal για ένα νέο κόσμο».

«Έφθασε η στιγμή για μια νέα σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Τον Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί: «Δεχθείτε τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τα συγχαρητήρια του γαλλικού λαού. Η λαμπρή σας νίκη είναι το αποτέλεσμα της ακούραστης αφοσίωσής σας στην υπηρεσία του αμερικανικού λαού. Ολοκληρώνει επίσης μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία...», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Σαρκοζί και προσθέτει:

«Η εκλογή σας, είναι η επιλογή της αλλαγής, του ανοίγματος και της αισιοδοξίας για τον αμερικανικό λαό. Τώρα που ο κόσμος ζει την αναστάτωση και την αμφιβολία, ο αμερικανικός λαός πιστός στις αξίες που καθορίζουν την ταυτότητα της Αμερικής, εξέφρασε δυναμικά την πίστη του στην πρόοδο και το μέλλον».

«Η Γαλλία και η Ευρώπη που συνδέονται με τις ΗΠΑ με την ιστορία, τις αξίες και την φιλία θα αντλήσουν καινούργια ενέργεια για να συνεργαστούν με την Αμερική για την προστασία και την ευημερία του κόσμου. Να είστε βέβαιος ότι μπορείτε να υπολογίζετε στην Γαλλία και στην δική μου προσωπική υποστήριξη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν συνεχάρη τον Ομπάμα επισημαίνοντας ότι «η ιστορική του νίκη δείχνει τον δυναμισμό και την ωριμότητα της αμερικανικής δημοκρατίας».

Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ είναι «μια ιστορική ευκαιρία για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, χαιρετίζοντας την εκλογή ενός ανθρώπου που είναι υπέρ του διαλόγου, όπως σημείωσε.

Συγχαρητήρια και από την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, που μίλησε για «ιστορική νίκη», τονίζοντας παράλληλα την προσήλωσή της στη συνεργασία με τις ΗΠΑ. «Να είστε βέβαιος ότι η κυβέρνησή μου αντιλαμβάνεται τη σημασία και την αξία της διατλαντικής συνεργασίας μας», ανέφερε η κ. Μέρκελ.

«Η Αμερική ψήφισε υπέρ της αλλαγής, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

Με τη σειρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, εγκωμίασε τη «δυναμική πολιτική και τις προοδευτικές αξίες» του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι προσβλέπει στη συνεργασία τους. Ο κ. Μπράουν μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια και για τον ηττημένο των εκλογών Τζον Μακέιν.

«Η σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ασφάλειά μας», τόνισε ο Γκόρντον Μπράουν, την ώρα που ο βρετανικός Τύπος χαρακτηρίζει την εκλογική νίκη του Ομπάμα ως ένα «τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα».

Στη Ρώμη, ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλκουσκόνι, Πάολο Μποναγιούτι, τόνισε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ουάσινγκτον θα παραμείνουν φιλικές μετά τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα και υπενθύμισε τις εξαιρετικές σχέσεις που είχε ο κ. Μπερλουσκόνι το 1994 με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Πρώτη αντίδραση της Μόσχας

Την ελπίδα ότι η επικράτηση Ομπάμα θα οδηγήσει σε μία νέα προσέγγιση των σχέσεων με τη Μόσχα, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν.

«Τα νέα που λαμβάνουμε για τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν για μία ανανέωση των προσεγγίσεων των ΗΠΑ σε όλα τα πολύπλοκα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής και κατά συνέπεια και με τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο κ. Καράσιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Περήφανη η Αφρική»

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το μήνυμα του προέδρου της Νότιας Αφρικής Καλέμα Μοτλάτε: «Η Αφρική είναι σήμερα υπερήφανη για το αποτέλεσμά σας και προσδοκά εποικοδομητικές σχέσεις συνεργασίας...η εκλογή σας φέρνει μαζί της την ελπίδα για εκατομμύρια συμπατριώτες σας και για εκατομμύρια ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής...τόσο της αφρικανικής ηπείρου, όσο και της διασποράς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής εξέφρασε την ελπίδα ότι η φτώχεια και η υπανάπτυξη θα τύχουν μεγαλύτερης προσοχής εκ μέρους της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι

«Οι ΗΠΑ έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία και ο Ομπάμα έδειξε τις ηγετικές του ικανότητες. Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερες, βασίζονται σε κοινές αξίες και συμφέροντα και εκφράζονται με ευρεία συνεργασία. Οι δυο χώρες επιθυμούν τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων και την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συνεχάρη τον Ομπάμα για την εκλογική του νίκη και τον κάλεσε να επισπεύσει τις προσπάθειες για επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

«Ο πρόεδρος Αμπάς ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα θέσει την ειρήνη στην Μέση Ανατολή μια από τις πρώτες προτεραιότητές της», δήλωσε ο Αμπού Ρουντέινα.

Την ίδια ώρα η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τον νεοκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο «να διδαχθεί από τα λάθη των προηγουμένων κυβερνήσεων των ΗΠΑ και κυρίως της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους», απέναντι στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο.

Συγχαρητήρια από τον πρόεδρο της Κίνας

Συγχαίροντας τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο σημείωσε ότι επιθυμεί αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ. «Σε αυτήν τη νέα ιστορική περίοδο, ελπίζω, χάρη στις κοινές μας προσπάθειες, να ενισχύσουμε το διάλογο, τις διμερείς σχέσεις, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία και να αναβαθμίσουμε την εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ», τονίζει ο πρόεδρος της Κίνας στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Ασο συνεχάρη και αυτός τον Μπαράκ Ομπάμα για την εκλογική του νίκη και υποσχέθηκε να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, κύριο σύμμαχο της Ιαπωνίας.

Oι Ιρακινοί

Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν θα σημάνει ταχεία αμερικανική απεμπλοκή από το Ιράκ», επεσήμανε σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής της Ιρακινής διπλωματίας Χοσυάρ Ζεμπαρί.

«Δεν αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποια αιφνίδια πολιτική αλλαγή, δεν θα υπάρξει ταχεία αμερικανική απεμπλοκή από το Ιράκ», ανέφερε ο Ζεμπαρί αντιδρώντας στην είδηση της νίκης του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος.

Επισήμως, το Ιράν δεν έχει αντιδράσει ακόμα στην εκλογική νίκη του Ομπάμα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την ιστορική εκλογή του -όπως τη χαρακτήρισε- και εξέφρασε τη βούλησή του για την οικοδόμηση νέων σχέσεων με τις ΗΠΑ και την πρώθηση μίας «εποικοδομητικής διμερούς ατζέντας» για το καλό των δύο λαών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή