SOS ΔΟΕ για το φυσικό αέριο: Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση τους επόμενους τρεις μήνες

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 15:31
UPD:15:36
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να είναι «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ, σε σχόλιό του που πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να αποφύγει μια μεγάλη κρίση φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Η προειδοποίηση του Μπιρόλ έρχεται καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας ζήτηση για παραγωγή αερίου για να διατηρηθούν δροσερά τα σπίτια και οι επιχειρήσεις. Οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας είναι σύντομες καθώς ο θερμός αέρας μειώνει την αιολική ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού εμποδίζει την παραγωγή πυρηνικών σταθμών και η πτώση της στάθμης των ποταμών διακόπτει την παροχή άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Το να βασίζεσαι σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετό. Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν αποστέλλουν ό,τι μπορούν, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, είπε ο Μπιρόλ. Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες, ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG, σύμφωνα με τον IEA.

«Το πρώτο άμεσο βήμα προς την πλήρωση της ευρωπαϊκής αποθήκευσης φυσικού αερίου σε επαρκή επίπεδα πριν από τον χειμώνα είναι να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αποθηκευτεί το εξοικονομημένο αέριο. Κάποια από αυτά συμβαίνουν ήδη λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά απαιτούνται περισσότερα», είπε. «Απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες μειώσεις για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για τον σκληρό χειμώνα που ακολουθεί».

Ακόμα κι αν η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες της στο 90%, εξακολουθεί να υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού εάν υπάρξει πλήρης διακοπή  από τη Μόσχα», είπε ο Μπιρόλ. Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι εάν οι ρωσικές ροές σταματήσουν πριν η περιοχή καταφέρει να εξασφαλίσει αυτό το όριο αποθήκευσης, είπε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή