Μπορεί την εβδομάδα που μας πέρασε η επιχειρησιακή παύση των ρωσικών δυνάμεων- που φάινεται ότι τελειώνει- να είχε ως αποτέλεσμα να μην σημειωθούν μεγάλες επιθέσεις στο ουκρανικό έδαφος, ωστόσο, η Μόσχα διεκδικεί δύο νίκες αυτές τις μέρες στον συνεχιζόμενο πόλεμο κυρώσεων με τη Δύση.
Από τη μία το ένα βήμα πίσω που έκανε ο Καναδάς σχετικά με την τουρμπίνα φυσικού αερίου για τον Nord Stream 1και από την άλλη το «νερό που έριξε στο κρασί της» η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Οι ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τόνισαν ότι και οι δύο αποφάσεις έχουν περιορισμένο εύρος και δεν θα υπονομεύσουν τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, που αντιμετωπίζει την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη χώρα. Όμως, το Κίεβο ανησυχεί για την «κόπωση των κυρώσεων» μεταξύ των εταίρων. Η Ουκρανία, και ορισμένοι από αυτούς τους εταίρους -ιδιαίτερα στα κράτη της Βαλτικής- ανησυχούν ότι το Κρεμλίνο θα απαιτήσει περισσότερες παραχωρήσεις καθώς η Ευρώπη πλησιάζει σε έναν χειμώνα με βαισκά χαρακτηριστικά την κρίση του κόστους ζωής και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
Ο Πούτιν πήρε το «όπλο» του
Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι ο Καναδάς αποφάσισε να χορηγήσει απαλλαγή από τις κυρώσεις για την επιστροφή επισκευασμένων ρωσικών τουρμπινών στη Γερμανία που απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Η παράδοση της τουρμπίνας στη Ρωσία έχει συνδεθεί από τη Μόσχα με τη λειτουργία του Nord Stream, που έχει κλείσει για δέκα μέρες για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης προκαλώντας, ωστόσο, ανησυχία ότι το Κρεμλίνο θα διακόψει μόνιμα τις ροές μετά το πέρας των εργασιών. Η Γερμανία εξαρτάται σημαντικά από τη ρωσική ενέργεια, δίνοντας στο Κρεμλίνο έναν ισχυρό «όπλο».
«Οι Ρώσοι δημιούργησαν αυτό το κουτί, αλλά ο Καναδάς και η Γερμανία μπήκαν μέσα σε αυτό...Όταν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο τον χειμώνα, κάτι που αναπόφευκτα θα κάνουν, αυτό μπορεί να τους δείξει ότι η πολιτική τους ήταν εσφαλμένη», σχολίασε στο Newsweek ο αναλυτής του UCC Orest Zakydalsky.
H απαλλαγή του Καναδά είναι μια ανησυχητική εξέλιξη, σχολιάζει το Newsweek, το οποίο μεταφέρει τα λόγου Εσθονού διπλωμάτη που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η απόφαση έχει προκαλέσει σημαντικές εντάσεις στη δυτική συμμαχία. «Ο Καναδάς παραδόθηκε στην πίεση και μπορεί να θεωρηθεί ως αντικείμενο περαιτέρω χειραγώγησης από τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Η διευκρίνιση για το... Καλίνινγκραντ
Ο ρωσικός θύλακας Καλίνινγκραντ βρέθηκε μπλεγμένος στον πόλεμο όταν η Λιθουανία, η οποία ελέγχει τη μόνη χερσαία σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Καλίνινγκραντ με την ηπειρωτική Ρωσία, άρχισε να περιορίζει τις εξαγωγές αγαθών υπό τις κυρώσεις της ΕΕ. Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις και απειλές από τη Μόσχα.
Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Λιθουανίας και Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε στις 13 Ιουλίου τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τη διαχείριση της διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και του αποκλεισμού του Καλίνινγκραντ.
Η Μόσχα θα επιτρέπεται να διακινεί σιδηροδρομικώς μέσω της χώρας της ΕΕ, Λιθουανίας, αγαθά πολιτικής χρήσης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων σε ποσότητες συγκρίσιμες με τις προ της εισβολής παραδόσεις. Σύμφωνα με την οδηγία, οι αρχές των εθνικών κρατών μελών θα πρέπει να «ελέγχουν αν οι όγκοι διαμετακόμισης παραμένουν εντός των ιστορικών μέσων όρων των τριών τελευταίων ετών», ώστε να βεβαιωθούν ότι «δεν υπάρχουν ασυνήθιστες ροές ή εμπορικά πρότυπα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστρατήγηση».
Ωστόσο, για τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε υφιστάμενες κυρώσεις της ΕΕ, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο, δεν θα επιτρέπεται η οδική διαμετακόμιση.
Το Βίλνιους, αν και τηρεί αυστηρή στάση απέναντι στη Μόσχα, απάντησε ότι θα σεβαστεί τη σύσταση της Κομισιόν. Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας προειδοποίησε για την «ψευδή εντύπωση ότι η διατλαντική κοινότητα μετριάζει τη θέση της και την πολιτική κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.
Σχολιάζοντας η διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, Margarita Šešelgytė, είπε ότι η Λιθουανία αντιμετώπισε μια «πολύ περίπλοκη κατάσταση».
«Νομίζω ότι η ιδέα είναι να δώσουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι αυτό είναι θέμα της ΕΕ, αυτή είναι η αρμοδιότητα της Ένωσης και δεν παίζουμε μόνοι μας, παίζουμε μαζί με την ΕΕ», εξήγησε. «Η πρόκληση είναι να μην αντιδράσουμε υπερβολικά σε αυτά που λέει η Ρωσία», συνέχισε, εξηγώντας: «Η Ρωσία θα το μετέτρεπε σε μια υπόθεση προπαγάνδας σε κάθε περίπτωση. Εάν δεν υπήρχε διευκρίνιση του αρχικού εγγράφου, θα κατηγορούσαν τη Λιθουανία για μονομερή δράση».
Το Κρεμλίνο θα δει την επιτυχία αυτής της εβδομάδας ως ενδεικτική της περιορισμένης όρεξης της Δύσης για συνεχείς και δαπανηρές κυρώσεις. Η προφανής επικοινωνιακή αποτυχία εντός της ΕΕ θα είναι επίσης ευπρόσδεκτη στη Μόσχα, σχολιάζει το Newsweek.
naftemporiki.gr