Το «παράδοξο» της επιχειρησιακής παύσης των ρωσικών δυνάμεων

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022 11:05
UPD:11:07
EPA/GEORGE IVANCHENKO
A- A A+

«Πολύ περίεργη» χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου την αποτυχία του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει την επιχειρησιακή παύση για την αναδιοργάνωση της ρωσικής στρατιωτικής δομής διοίκησης στην Ουκρανία και η απόφασή του να διατηρήσει αντί αυτού μια ad-hoc δομή διοίκησης. 

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 16 Ιουλίου ότι ολοκληρώθηκε η ρωσική επιχειρησιακή παύση, με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να δίνει εντολή στον γενικό διοικητή της Νότιας Ομάδας Στρατού Σεργκέι Σουροβίκιν και τον διοικητή της Κεντρικής Ομάδας Αλεξάντρ Λαπίν να αυξήσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε όλους τους άξονες.

«Ο ρυθμός της επανέναρξης της ρωσικής επίθεσης πιθανότατα θα έχει διακυμάνσεις ή θα συναντήσει προβλήματα στο επόμενο διάστημα», εκτιμούν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank, σημειώνοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν λιγότερες χερσαίες επιθέσεις σε όλους τους άξονες στις 16 Ιουλίου από ό,τι στις 15 Ιουλίου, αλλά διατήρησαν αυξημένες τις πυραυλικές και επιθέσεις πυροβολικού στις 16 Ιουλίου.

Ο Σοϊγκού ανέφερε επίσης ότι ο Σουροβίκιν και ο Λαπίν θα συνεχίσουν και οι δύο να διοικούν τις δυνάμεις στον Ανατολικό Άξονα, παρόλο που οι δυνάμεις που είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή και η προσπάθεια που προβλέπεται, απαιτεί μόνο ένα ανώτερο γενικό διοικητή, εξηγούν οι αναλυτές, προσθέτοντας: 

  • Ο Σουροβίκιν πρέπει κατ' αρχήν να έχει τη γενική εποπτεία γιατί ιεραρχικά βρίσκεται πάνω από τον Λαπίν.
  • Ο Σόιγκου δεν όρισε καν τον Σουροβίκιν ως επικεφαλής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας (SMD) παρά την πιθανή καρατόμηση του διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ, και παρά την εμπειρία του Σουροβίκιν στη διοίκηση της Νότιας Ομάδας στην Ουκρανία.
  • Ο Λάπιν, αντίθετα, ήταν και παραμένει διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

«Η αποτυχία του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει την επιχειρησιακή παύση για την αναδιοργάνωση της ρωσικής στρατιωτικής δομής διοίκησης στην Ουκρανία και η απόφασή του να διατηρήσει αντί αυτού μια ad-hoc δομή διοίκησης είναι πολύ περίεργη. Η προφανής διπλή διοίκηση δύο  ανώτερων στρατηγών σε επιχειρήσεις σε μια πολύ μικρή περιοχή μπορεί να εμποδίσει τις ρωσικές επιχειρήσεις στο μέλλον», καταλήγουν οι αναλυτές. 

Βρετανία: Η Ρωσία ενισχύει τις αμυντικές θέσεις στην κατεχόμενη νότια Ουκρανία

Η Ρωσία ενισχύει τις αμυντικές της θέσεις σε περιοχές που κατέχει στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ενισχύσεις αυτές περιλαμβάνουν τη μετακίνηση ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, τη δημιουργία οχυρωματικών θέσεων μεταξύ της Μαριούπολης και της Ζαπορίζια καθώς και στη Χερσώνα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις στη Μελιτόπολη επίσης εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας, όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Twitter.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή