Το Λισικάνσκ «έπεσε»: Τι σημαίνουν τα δημόσια σχόλια του Πούτιν για επιχειρησιακή παύση

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 09:28
UPD:09:31
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Μετά την πτώση της πόλης Λισικάνσκ, το επίκεντρο των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία πλέον μεταφέρεται από την περιφέρεια Λουγκάνσκ στο Ντονέτσκ, ανέφερε χθες Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απώθησαν χθες ρωσικές επιθέσεις κοντά στα χωριά Μπιλοχορίβκα και Βερχνοκαμιάνσκε, στα διοικητικά όρια των δύο ανατολικών περιφερειών, σύμφωνα με τους ουκρανούς επιτελείς.

Ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Μπουρλεγίρσκ, δυτικά του Σβιτλοντάρσκ, που έχει καταληφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές, μετατράπηκε ξανά σε πεδίο μάχης, πάντα σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα κατέγραψαν εδαφικά κέρδη βόρεια της πόλης Σλοβιάνσκ, κοντά στο χωριό Μαζανίβκα. Ενώ ουκρανικές θέσεις σε διάφορους τομείς του μετώπου σφυροκοπήθηκαν από το πυροβολικό, εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων, ολμοβόλα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Μετά την κατάληψη του Λισικάνσκ από τη Ρωσία και τον έλεγχο της ανατολικής περιοχής Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιστρέψουν σε μια πρώτη γραμμή πιο ευθυγραμμισμένη, που είναι πιο εύκολο να την υπερασπιστείς, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην τελευταία του έκθεση, επιβεβαιώνει ότι η «σχετικά γρήγορη σύλληψη» του Λισικάνσκ από τη Ρωσία επέτρεψε στις δυνάμεις της να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σχεδόν σε όλη την επικράτεια του Λουγκάνσκ και να διεκδικήσουν ουσιαστική πρόοδο έναντι του στόχου που έχει παρουσιαστεί ως άμεσος σκοπός του πολέμου, δηλαδή την «απελευθέρωση» του Ντονμπάς.

Στην «απελευθέρωση» του Λουγκάνσκ αναφέρθηκε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στις 4 Ιουλίου για να συζητήσει τα πρόσφατα ρωσικά κέρδη στην περιφέρεια Λουγκάνσκ και απένειμε στον Συνταγματάρχη στρατηγό Αλεξάντρ Λαπίν και τον υποστράτηγο  Ισιντέλα Αμπάτεφ το βραβείο «Ήρωας της Ρωσίας» για την ηγεσία τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Λισικάνσκ.

Ο Πούτιν και ο Σοϊγκού παρουσίασαν την κατάληψη του Λισικάνσκ και της περιφέρειας Λουγκάνσκ ως σημαντική νίκη για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, με τον Ρώσο ηγέτη να τονίζει επίσης ότι οι ρωσικές μονάδες που συμμετείχαν στη μάχη για το Λισικάνσκ θα πρέπει να ξεκουραστούν για να αυξήσουν τις μαχητικές τους ικανότητες. 

Γιατί έκανε όμως το σχόλιο την επιχειρησιακή παύση των στρατευμάτων; Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου:

  1. Το δημόσιο σχόλιο του Πούτιν πιθανότατα είχε σκοπό να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον του για την ευημερία των στρατευμάτων του ενόψει περιοδικών καταγγελιών στη Ρωσία σχετικά με τη μεταχείριση των Ρώσων στρατιωτών.
  2. Το σχόλιό του είναι εύστοχο. Τα ρωσικά στρατεύματα που πολέμησαν σε Σεβεροντονιέτσκ και Λισικάνσκ είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται μια σημαντική περίοδο για να ξεκουραστούν και να επανεγκατασταθούν πριν ξεκινήσουν εκ νέου επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

    «Δεν είναι σαφές, ωστόσο, ότι ο ρωσικός στρατός θα αποδεχθεί τους κινδύνους μιας αρκετά μεγάλης επιχειρησιακής παύσης ώστε να επιτρέψει σε αυτές τις πιθανώς εξαντλημένες δυνάμεις να ανακτήσουν τη δύναμή τους», σχολιάζει το αμερικανικό think tank.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή