Ρωσικός στρατός: Έρχεται «εκκαθάριση» ανώτερων αξιωματικών;

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 10:54
UPD:10:55
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Δραστικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα, σύμφωνα με αναφορές, στην ηγεσία του ρωσικού στρατού οι οποίες, εφόσον επιβεβαιωθούν, δεν συνάδουν με στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στα πρόθυρα μιας μεγάλης επιτυχίας, αναφέρει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο φαίνεται να έχει προσφάτως αντικαταστήσει τον διοικητή των ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV) και ενδέχεται να βρίσκεται σε διαδικασία ανασχηματισμού της ιεραρχίας της διοίκησης που επιχειρεί στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας μια πιθανή «εκκαθάριση» ανώτερων αξιωματικών που θεωρείται ότι φέρουν στην πλάτη τους αποτυχίες.

Αρκετά ρωσικά μέσα επιβεβαίωσαν ότι ο σημερινός αρχηγός του επιτελείου της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, στρατηγός Μιχαήλ Τεπλίνσκι, θα αντικαταστήσει τον σημερινό διοικητή των ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, στρατηγό Αντρέι Σερντιούκοφ.

Ουκρανικές πηγές είχαν αναφέρει προηγουμένως, στις 17 Ιουνίου, ότι το Κρεμλίνο απομάκρυνε τον Σερντιούκοφ λόγω κακής απόδοσης και υψηλών απωλειών μεταξύ των αλεξιπτωτιστών, αλλά το αμερικανικό think tank τονίζει ότι δεν έχει επιβεβαιώσει την αναφορά.

Υπάρχουν επίσης αντιφατικές αναφορές σχετικά με την αντικατάσταση του σημερινού διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας —και γενικού διοικητή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία— στρατηγού Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ:

  • Ο Ρώσος έφεδρος αξιωματικός Όλεγκ Μαρζόεφ ισχυρίστηκε στις 21 Ιουνίου ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα διορίσουν σύντομα τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη θέση του διοικητή των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, ως διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD), αντικαθιστώντας ουσιαστικά τον σημερινό διοικητή SMD Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ.
  • Η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat ανέφερε προηγουμένως στις 17 Ιουνίου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδίαζε να αντικαταστήσει τον Ντβόρνικοφ ως διοικητή της εισβολής στην Ουκρανία, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσής αλκοόλ από τον Ντβόρνικοφ και της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων.
  • Η Ομάδα Πληροφοριών Συγκρούσεων της Ουκρανίας (CIT) ανέφερε στις 19 Ιουνίου ότι ο Πούτιν αντικατέστησε τον Ντβόρνικοφ ως διοικητή της ουκρανικής επιχείρησης με τον στρατηγό Γενάντι Ζίντκο, επικεφαλής της Στρατιωτικής Πολιτικής Διεύθυνσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Μια ανεπίσημη αλλά με μεγάλη δημοφιλία σελίδα των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Στρατευμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκε ότι ο Ντβόρνικοφ προήχθη και ότι ο Σερντιούκοφ θα πάρει τη θέση του στη SMD. Αυτός ο ισχυρισμός είναι απίθανο να είναι αληθινός, δεδομένου ότι πηγές κοντά στο Κρεμλίνο ανακοίνωσαν την αποχώρηση του Σερντιούκοφ.

Οι αναφορές δεν έχουν επαληθευτεί, ωστόσο, εάν είναι ακριβείς, ο πρώην διοικητής Αεροδιαστημικών Δυνάμεων Σουροβικίν έχει αντικαταστήσει τον Ντβόρνικοφ (ο οποίος μπορεί να αναγκάστηκε να αποσυρθεί) ως διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, αλλά ο Ζίντκο διορίστηκε διοικητής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι όχι άμεσα διοικεί τα ρωσικά μαχητικά στρατεύματα στον μόνιμο ρόλο του. Ο Ζίντκο αυτή τη στιγμή διευθύνει το σώμα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση του ηθικού και του ιδεολογικού ελέγχου εντός του ρωσικού στρατού.

Ο διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας Ντβόρνικοφ ήταν η φυσική επιλογή για να διοικήσει τις επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την ήττα της Ρωσίας στη μάχη του Κιέβου, καθώς η πλειονότητα των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων πραγματοποιούνται εντός της περιοχής ευθύνης της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Ο διορισμός ενός άλλου διοικητή στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια και η αντικατάσταση του διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας εν μέσω μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων, είναι ένα δραστικό βήμα που θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό της κατάστασης- με σοβαρές κρίσεις να λαμβάνουν χώρα- εντός της ρωσικής ανώτατης διοίκησης, και πιθανώς εκκαθάριση από το Κρεμλίνο.

«Τέτοιες δραστικές εναλλαγές εντός του ρωσικού στρατού, αν αληθεύουν, δεν είναι ενέργειες που γίνονται από μια δύναμη στα πρόθυρα μιας μεγάλης επιτυχίας και υποδηλώνουν συνεχιζόμενη δυσλειτουργία στη διεξαγωγή του πολέμου από το Κρεμλίνο», καταλήγει το Ινστιτούτο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή