Την πρώτη τους επίσκεψη στο Κίεβο, μετά την ρωσική εισβολή, πραγματοποιούν σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.
Οι τρεις ηγέτες της ΕΕ πήραν το νυχτερινό τρένο από την Πολωνία, με τους ίδιους να επιχειρούν επισκεφθούν την ουκρανική πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.
Το ταξίδι έρχεται μια ημέρα προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποιήσει τη σύστασή της σχετικά με το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη για την ΕΕ.
HANDOUT VIA REUTERS/FILIPPO ATTILI/PALAZZO CHIGI PRE
Σύμφωνα με το Reuters, οι τρεις ηγέτες:
- θα συζητήσουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
- γνωρίζουν ότι η Ουκρανία χρειάζεται ένα ισχυρό συμβολισμό ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου
- πρέπει να εξισορροπήσουν τις φυσικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ με τις προσδοκίες όλων των υπαρχόντων υποψηφίων χωρών θέλουν να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ δεν θα αποσταθεροποιηθεί ή δεν θα διασπαστεί
«Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς» ανέφερε ο Μακρόν κατά την άφιξή του στο Κίεβο.
Να σημειωθεί ότι η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία είναι όλες προς το παρόν υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ. Το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν επίσης ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν υποψήφιες χώρες. Οι χώρες με τις διαδικασίες με τη μεγαλύτερη διάρκεια μέχρι στιγμής, για ένταξη στην ΕΕ, είναι η Τουρκία, η οποία έγινε υποψήφια χώρα το 1999 και η Βόρεια Μακεδονία, η οποία έγινε το 2005.
REUTERS/POOL
Η επίσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Κίεβο είναι μια επίδειξη αλληλεγγύης αλλά και δέσμευση να συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να βοηθούν την Ουκρανία και τους πολίτες της, είπε από την πλευρά του ο Σολτς μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild. «Δεν θέλουμε απλώς να επιδείξουμε αλληλεγγύη, θέλουμε επίσης να καταστήσουμε σαφές ότι θα συνεχίσουμε με τη βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική και ανθρωπιστική, αλλά και όσον αφορά για όπλα», είπε χαρακτηριστικά.
Η υποστήριξη θα συνεχιστεί για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τον αγώνα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία, διαβεβαίωσε ο Σολτς, χαρακτηρίζοντας «πολύ ασυνήθιστη» την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία.
Ο Σολτς αναφέρθηκε επίσης στις κυρώσεις, οι οποίες- όπως είπε- έχουν μεγάλη σημασία. Συμβάλλουν «στην πιθανότητα η Ρωσία να εγκαταλείψει τη λειτουργία της και να αποσύρει ξανά τα στρατεύματά της. Γιατί αυτός είναι ο στόχος».
naftemporiki.gr