Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Χιλιάδες πλούσιοι και ισχυροί συρρέουν από σήμερα στο Νταβός για τη διοργάνωση του πρώτου - μετά από δύο χρόνια διακοπής λόγω του Covid - Διεθνούς Φόρουμ (WEF), χωρίς να φοβούνται το χιόνι και τον παγωμένο χειμωνιάτικο άνεμο. Η μόνη «παγωνιά» που θα νιώσουν θα είναι από την επιβεβλημένη απουσία των ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι κάθε χρονιά συνήθιζαν να διοργανώνουν τα πιο διάσημα και ξέφρενα πάρτι, που άφηναν εποχή. Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία έβαλε απότομα τέλος σε δεκαετίες ρωσικής παρουσίας και επιρροής στο Νταβός. Ο αποκλεισμός των Ρώσων ήταν «η σωστή απόφαση», σύμφωνα με τον πρόεδρο του WEF, Μπόρχε Μπρέντε. «Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο τα επόμενα χρόνια, θα σεβαστεί τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Στην τελευταία συνάντηση στο Νταβός το 2020, οι ρώσοι μεγιστάνες ήταν οι τρίτοι καλύτερα εκπροσωπούμενοι από τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων. Αλλά το μέλλον των ρώσων ολιγαρχών στο Νταβός άρχισε να «σκοτεινιάζει», τρεις ημέρες μετά την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς ο ιδρυτής του WEF, Κλάους Σβαμπ, καταδίκασε «την επίθεση και τις φρικαλεότητες της Ρωσίας».
Η πρώτη διοργάνωση διά ζώσης του WEF στις Ελβετικές Άλπεις, θα είναι λοιπόν διαφορετική για αυτόν τον λόγο: Σε όλα τα πάνελ, τις ομιλίες και τα βραδινά σουαρέ θα επικρέμεται η πραγματικότητα ενός πολέμου που μαίνεται εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικά, αλλά οι επιπτώσεις του προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο.
«Η ιστορία σε σημείο καμπής» είναι το θέμα του φόρουμ και όπως λέει ο ιδρυτής του, Κλάους Σβαμπ, «πραγματοποιείται στην πιο κατάλληλη και πιο σημαντική στιγμή» από τη δημιουργία του WEF, πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Η τελευταία δια ζώσης συνάντηση στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2020. Τότε, η ανθρωπότητα είχε αρχίσει να ανησυχεί για μια «μυστηριώδη ασθένεια» που εμφανίστηκε στο Γιουχάν της Κίνας. Από τότε ο Covid εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο, κλονίζοντας την παγκόσμια οικονομία. Ο Τραμπ δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, καθώς ηττήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν. Η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού έχει σπάσει, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται και φυσικά, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. «Η επιθετικότητα της Ρωσίας θα φανεί στα βιβλία της ιστορίας ως η κατάρρευση της τάξης που γεννήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ψυχρό Πόλεμο», είπε ο Κλάους Σβαμπ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις εργασίες του Φόρουμ. Διαβεβαιώνοντας ότι το Νταβός θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστήριξη της Ουκρανίας και της ανοικοδόμησής της.
Απουσιάζουν τα μεγάλα ονόματα
Σε πρώτη φάση, ο oυκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα είναι και ο πρώτος αρχηγός κράτους που θα μιλήσει - μέσω τηλεδιάσκεψης - αύριο. Πολλοί Ουκρανοί πολιτικοί θα ταξιδεύσουν όμως στο Νταβός, για να δουν από κοντά πώς η σκιά του πολέμου θα επηρεάσει όλες τις συζητήσεις για θέματα που κυμαίνονται από την κλιματική αλλαγή έως την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τους φόβους μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Φυσικά, το Νταβός φημίζεται ιδιαίτερα για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί, στο περιθώριο του επίσημου προγράμματος. Μεγάλες στιγμές για το Φόρουμ ήταν, για παράδειγμα, οι πρώτες επίσημες συναντήσεις ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα το 1989 και η πρώτη επαφή μεταξύ του Φρέντερικ Ντε Κλερκ, του προέδρου του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, και του τότε αντιφρονούντα Νέλσον Μαντέλα.
Στο εφετινό φόρουμ θα μετάσχουν περίπου 2.500 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων πολλοί επιχειρηματίες και περισσότεροι από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Η «αφίσα» δείχνει τον γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι και τον αμερικανό απεσταλμένο για το κλίμα, Τζον Κέρι. Δεν υπάρχουν όμως μεγάλα «αστέρια, όπως για παράδειγμα οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζιπίνγκ.
«Φωτιά» οι τιμές
Μπορεί όλη σχεδόν η ανθρωπότητα να διαμαρτύρεται για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα, αλλά και οι μετέχοντες στο Φόρουμ θα πρέπει επίσης να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη: Όχι φυσικά για να συμβάλουν στη μείωση των τιμών, αλλά για τη διαμονή τους! Οι τιμές των ξενοδοχείων στο Νταβός έχουν εκτοξευτεί. Για παράδειγμα, το τελευταίο standard τρίκλινο δωμάτιο στο Hotel Edelweiss και για τις τέσσερις ημέρες του Φόρουμ μεταξύ 22 και 26 Μαΐου κοστίζει πάνω από 18.000 ευρώ, σύμφωνα με την πλατφόρμα κρατήσεων Booking.com. Όσοι θελήσουν να καταφύγουν στη λύση του Αirbnb, ένα διαμέρισμα σε σαλέ στο Νταβός θα πρέπει να το πληρώσουν 18.000 ευρώ …τη βραδιά. Άλλοι ιδιώτες πάροχοι χρεώνουν επίσης πολύ υψηλές τιμές. Για παράδειγμα, ένα στούντιο χωρίς μπάνιο κοστίζει 10.000 ευρώ τη βραδιά για ένα άτομο κατά τη διάρκεια του WEF.