Σε εξέλιξη η επιχείρηση του στρατού στη Βομβάη

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 21:11
UPD:28/11/2008 01:58

A- A A+

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας για τον εντοπισμό δραστών του μακελειού που βρίσκονται σε κτήρια και ξενοδοχεία της Βομβάης και τη διάσωση ομήρων και εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής απολογισμό, τουλάχιστον 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 300 είναι οι τραυματίες από το μακελειό με τις πολλαπλές επιθέσεις ενόπλων στα ξενοδοχεία Ταζ Μαχάλ, Ομπερόι και αλλού.

Εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο Ομπερόι παραμένουν, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, οι δύο Έλληνες πολίτες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επαναλαμβάνει πως έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Αργά το απόγευμα, όμως, έγινε γνωστό πως ο Κύπριος επιχειρηματίας Ανδρέα Λιβέρας μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, περιλαμβάνεται στους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597955.htm .

Όπως γνωστοποίησε αξιωματούχος της ισραηλινής πρεσβείας στο Νέο Δελχί,

τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί είτε κρατούνται όμηροι είτε είναι εγκλωβισμένοι σε κτήρια. Την ύπαρξη ενός Γερμανού ομήρου επιβεβαίωσε και το γερμανικό υπουργείου Εξωτερικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι.

Σε 15 έως 20 υπολογίζει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τους υποκόους της χώρας του που είναι παραμένουν παγιδευμένοι στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως επτά Ιταλοί, μεταξύ των οποίων ένα μωρό, έχουν εγκλωβιστεί στο ξενοδοχείο Ομπερόϊ.

Πάντως, η κρίση φαίνεται πως εκτονώνεται στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ. Υψηλόβαθμοι Ινδοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως όλοι οι ένοπλοι που βρίσκονταν σε αυτό, εκτός ενός, έχουν πέσει νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς, υπάρχουν δύο τρομοκράτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στον όγδοο όροφο του άλλου πολυτελούς ξενοδοχείου, Ομπερόι, όπου υπάρχουν όμηροι ή παγιδευμένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ομηρία είναι σε εξέλιξη και στο Nariman House, όπου στεγάζεται ένα εβραϊκό κέντρο. Συγκεκριμένα, ένας ραβίνος είναι ανάμεσα στους τουλάχιστον τρεις ανθρώπους που κρατούνται όμηροι από ενόπλους σε κτίριο διαμερισμάτων. Όπως δήλωσε στο Reuters ο Iνδός κομάντο Αμίτ Τιουάρι, μια γυναίκα και ένα παιδί απελευθερώθηκαν και ένας από τους ενόπλους σκοτώθηκε, αλλά τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι παραμένουν στο κτήριο.

Η ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον ραβίνο Γκαμπριέλ Χόλτσμπεργκ, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Ρίβκα, διαχειρίζονται μια καφετέρια και μια συναγωγή για λογαριασμό θρησκευτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μεταξύ των, τουλάχιστον έξι, αλλοδαπών νεκρών, είναι ένας Αυστραλός, ένας Ιταλός, ένας Γιαπωνέζος και ένας Γερμανός.

O Iνδός πρωθυπουργός σε διάγγελμά του ανέφερε πως οι επιθέσεις ήταν καλά οργανωμένες, ενώ υποστήριξε πως οι δράστες έχουν τη βάση τους «εκτός χώρας» διαμηνύοντας πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί «γείτονες» που παρέχουν καταφύγιο σε αυτούς που βάλλουν εναντίον της. Δεσμεύτηκε ακόμη για την ανάληψη δράσης με στόχο τον εντοπισμό των υπευθύνων.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ έκανε λόγο για «κάποια σημάδια της Αλ Κάιντα» προσθέτοντας όμως ότι «είναι πρόωρο να βεβαιωθεί ότιδήποτε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή