Ομόθυμη καταδίκη των επιθέσεων στην Ινδία

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 15:18
UPD:18:21

A- A A+

Ομόθυμα καταδικάζει η διεθνής κοινότητα τις τρομοκρατικές επιθέσεις με 125 νεκρούς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, για τις οποίες ο πρωθυπουργός της χώρας σε διάγγελμά του ανέφερε πως ήταν καλά οργανωμένες, ενώ υποστήριξε πως οι δράστες έχουν τη βάση τους «εκτός χώρας» διαμηνύοντας πως η Ινδία δεν θα ανεχθεί «γείτονες» που παρέχουν καταφύγιο σε αυτούς που βάλλουν εναντίον της. Συνεχίζοντας δεσμεύτηκε για την ανάληψη δράσης με στόχο τον εντοπισμό των υπευθύνων.

«Οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία δημιουργούν σε όλον τον κόσμο, αισθήματα αποτροπιασμού και θυμού», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως «πρόκειται για ψυχρές, άνανδρες, εγκληματικές πράξεις που όλοι καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό και τον πιο απερίφραστο τρόπο» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597736.htm .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον Ινδό πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κόμματος του Κογκρέσου, καταδικάζοντας τις «αποτρόπαιες τρομοκρατικές ενέργειες με τον πιο έντονο τρόπο» και εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους πολίτες της Ινδίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597737.htm .

«Δειλή και αποτροπιαστική» χαρακτήρισε την «τυφλή» τρομοκρατική ενέργεια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, καταδικάζοντάς τη «με τον πιο δριμύ τρόπο». Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη και τη συμπάθειά του προς τα θύματα και δήλωσε πως η συμμαχία «δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να καταπολεμήσει τη μάστιγα της τρομοκρατίας».

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις επιθέσεις καταδίκασε το επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα, επισημαίνοντας πως «δείχνουν για μια ακόμη φορά την ανάγκη να παραμείνει η διεθνής κοινότητα ενωμένη εναντίον της τρομοκρατίας και να την πολεμήσει με αποφασιστικότητα».

REUTERS
Ξένο δάχτυλο «βλέπει» ο Ινδός πρωθυπουργός

Ξένο δάχτυλο «βλέπει» ο Ινδός πρωθυπουργός

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα η Κομισιόν γινόταν λόγος για «ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις» και αναφερόναν πως υποστηρίζει την ινδική κυβέρνηση στη μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας.

Από χθες το βράδυ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τις επιθέσεις και ζήτησε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες.

«Βία σε τέτοιο βαθμό είναι εντελώς απαράδεκτη» ανέφερε η εκπρόσωπος του κ. Μπαν. «Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον πολιτών» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597437.htm .

Και οι ΗΠΑ διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο λαό του Μουμπάι καταδικάζοντας «απερίφραστα» τις επιθέσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597435.htm , όπως και ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Μπαράκ Ομπάμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597438.htm .

Τις «τερατώδεις» και «απάνθρωπες» επιθέσεις καταδίκασε και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αποστέλλοντας συλληπητήρια επιστολή προς την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ινδίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597646.htm .

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν σε ανακοίνωσή του «καταδικάζει τα συμβάντα βίας στο Μουμπάι και παράλληλα εκφράζει βαθειά θλίψη για την απώλεια των ζωών αθώων» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597495.htm .

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν οι κυβερνήσεις του Μπαγκλαντές, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, της Σιγκαπούρης, των Φιλιππίνων http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/27/1597527.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή