Γ. Βουλγαράκης: «Καμία προσωπική εμπλοκή στις ανταλλαγές»

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 13:41
UPD:16:08
AΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

A- A A+

Αρνήθηκε οιαδήποτε προσωπική εμπλοκή του στις ανταλλαγές εκτάσεων μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και Δημοσίου, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, επισημαίνοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής πως η αρμοδιότητα για το όλο θέμα των ανταλλαγών ανήκε σε άλλα υπουργείο και όχι στο ΥΠΠΟ.

«Επί υπουργίας μου, ούτε χαρακτήρισα, ούτε αποχαρακτήρισα οποιαδήποτε από τις εκτάσεις που αποτελούσαν αντικείμενο ανταλλαγής», ξεκαθάρισε ο κ. Βουλγαράκης κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Βατοπεδίου.

«Δεν έχω ευθύνη. Όχι πολιτική, αλλ’ ούτε καν ευθύνη - με την έννοια της μηδενικής εμπλοκής στο ζήτημα αυτό. Θα είχα ευθύνη, αν εγώ άλλαζα το καθεστώς των αρχαιολογικών χώρων, αν ήμουν εγώ ο διαχειριστής των ακινήτων, αν ήμουν ο κάτοχος, κύριος, ή ο νομέας όλων αυτών των οικοπέδων, αν εγώ παρενέβαινα με μία διάταξή μου, απόφασή μου υπουργική, Προεδρικό Διάταγμα, νόμο, ή άλλο πράγμα, που να δημιουργούσα μία άλλη κατάσταση. Αυτά όλα ήταν πέραν της δικής μου αρμοδιότητας, εντελώς», διευκρίνισε ο πρωήν υπουργός.

Παράλληλα παρέσχε πλήρη κάλυψη στις ενέργειες της συζύγου του, συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη – Βουλγαράκη (σ.σ. επί υπουργίας του η σύζυγός του υπέγραψε τα επίμαχα συμβόλαια ανταλλαγών μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, μεταξύ των οποίων και για την έκταση 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη).

«Κανείς νόμος δεν προβλέπει διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού, ή ατομικού οργάνου του υπουργείου, προ της μεταβίβασης ακινήτων εντός αρχαιολογικού χώρου», υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας: «Η υπηρεσία λέει ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν αρχαιολογικός χώρος. Ακόμη όμως κι αν είχε κηρυχθεί αυτή η περιοχή, δεν προκύπτει απαγόρευση μεταβίβασης από το Δημόσιο. ¶λλωστε, όλη η Πλάκα είναι αρχαιολογικός χώρος. Αν ίσχυαν τα παραπάνω, δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ κανένα συμβόλαιο στην Πλάκα, ή στη Ζώνη Β’, της Κνωσού, της Φαιστού, ή των Δελφών».

Τη «σκυτάλη» στις καταθέσεις πήρε ο Σάββας Τσιτουρίδης και έπονται οι κ.κ. Κοντός, Κιλτίδης, Μπέζας και Μπασιάκος, όλοι νυν και πρώην υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή