Το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, για το οποίο ενδιαφερόταν η Μονή Βατοπεδίου, ουδέποτε ανήκε στο υπουργείο Απασχόλησης, αλλά στην ΚΕΔ και η ΚΕΔ ήταν η μόνη αρμόδια για να το μεταβιβάσει, ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, επαναλαμβάνοντας πως το εν λόγω ακίνητο ήταν ακατάλληλο να στεγάσει το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Ο κ. Μαγγίνας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που δέχθηκε από μοναχούς της Μονής στις 22/5/2007: «Μου έφεραν ένα πρόσφορο και ένα κομπολογάκι, μου ευχήθηκαν καλή θητεία και μου εξέφρασαν την πρόθεσή τους σχετικά με τη δημιουργία ενός θρησκευτικού ιδρύματος για την εγκατάσταση του οποίου είχαν συζητήσει με την ΚΕΔ, όπως μου είπαν τότε, αλλά και με τον προκάτοχό μου, όπως σήμερα πληροφορούμαι. Τους άκουσα, τους είπα πως δεν έχω κανένα ακίνητο να τους δώσω και τους συνέστησα να απευθυνθούν στην ΚΕΔ».
«Τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή, δείχνουν ότι οι δύο προκάτοχοί σας, ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο κ. Τσιτουρίδης, έχουν πολιτική βούληση μεταφοράς στο συγκεκριμένο ακίνητο», παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης και πρόσθεσε: «Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε ζητήσει αλεξίσφαιρα τζάμια για το γραφείο το υπουργού και ο κος Τσιτουρίδης είχε δώσει εντολή να γίνουν διαγωνισμοί για την επίπλωση και να ετοιμαστούν διαγωνισμοί για τη μεταφορά των υπαλλήλων με λεωφορείο. Ξαφνικά, αλλάζει ο Τσιτουρίδης τον Απρίλιο του 2007 και στους δυο μήνες γίνεται το συμβόλαιο και το πουλάμε».
«Από τον Ιούνιο του 2006, δεν δόθηκε καμία συνέχεια στις διαδικασίες αυτές», απάντησε ο κ. Μαγγίνας. «Η ερμηνεία που μου δόθηκε από τον γ.γ. του υπουργείου, τον κ. Κοντό, είναι ότι κατάλαβαν από τότε ότι το υπουργείο δεν επρόκειτο να μετεγκατασταθεί ... Οι γραφειακοί χώροι ήταν σχεδόν ολοκληρωμένοι από τον Μάιο του 2006. Αν η πολιτική των προκατόχων μου ήταν να μεταβούν εκεί (και το κτήριο ήταν κατάλληλο και όλα καλά και άγια), γιατί δεν μετακινήθηκε το υπουργείο;» διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός.
«Στις 30/3/2007, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, ο κος Γκράτσιος, σε έγγραφό του προς τον κο Τσιτουρίδη, μιλά για σύσταση ομάδας έργου για την επικαιροποίηση του κτιριολογικού προγράμματος. Επιμένει δηλαδή, ότι ο στόχος δεν έχει αλλάξει», αντέτεινε ο Μιχάλης Καρχιμάκης (ΠΑΣΟΚ). «Ο κ. Τσιτουρίδης φεύγει τον Απρίλιο, εσείς αναλαμβάνετε την 1η Μαΐου και στις 22 Μαΐου, τα "παλικάρια" της Μονής σας επισκέπτονται και σας ζητάνε κάποιο ακίνητο. Τους έστειλε η ΚΕΔ να σας βολιδοσκοπήσουν;», ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Εκ των υστέρων τα πάντα μπορεί να κρίνει κανείς», απάντησε ο κ. Μαγγίνας. «Αυτό όμως, δεν έχει να κάνει με κάτι που είχα αρμοδιότητα να δώσω, ή να μην δώσω».
Κατάθεση Φωτιάδη
Προηγήθηκε η κατάθεση του Απόστολου Φωτιάδη, πρώην υφυπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, που είχε κάνει αποδεκτές τις εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου του, βάσει των οποίων αναγνωρίστηκε από το ελληνικό Δημόσιο η κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας.
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Φωτιάδης, υπήρξε αποδέκτης διαμαρτυρίας των φορέων της Ξάνθης και των αντεπιχειρημάτων τους, τα οποία έθεσε υπόψη του Γνωμοδοτικού για τέταρτη φορά. Το Δημόσιο αντιδίκησε τον Νοέμβριο του 2003 με τη Μονή, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά, κερδίζοντας και τη δίκη με μία απόφαση 2 προς 1, η οποία -όπως είπε- δεν εκδόθηκε καθώς το υπουργείο και η Μονή αποφάσισαν να παραιτηθούν της απόφασης και να προβούν σε ανταλλαγές.
«Παραδώσαμε στη Νέα Δημοκρατία μία αναπομπή τριών γνωμοδοτήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων προκειμένου να επανεξετασθεί επί τη βάσει των νέων στοιχείων που προσκόμισαν οι φορείς της Ξάνθης και παραδώσαμε και μία δίκη, εν τέλει κερδισμένη από το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι ήταν η κατάσταση τον Μάρτιο του 2003», υπογράμμισε ο πρώην υφυπουργός.
Κατά την κατάθεσή του ο κ. Φωτιάδης επικαλέστηκε επανειλημμένα το αποτέλεσμα της διάσκεψης των μελών του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαίωνε το Δημόσιο, προκαλώντας μάλιστα και τους επικριτές του: «Ο υπουργός Οικονομικών, πήγε στο δικαστήριο και κέρδισε τη δίκη. Αν τώρα έχετε νομικές αναζητήσεις για τους χειρισμούς του, είναι χρήσιμο να γράψετε ένα σύγγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τον Ι. Μπούγα (ΝΔ). Από την πλευρά του, ο Γρ. Νιώτης (ΠΑΣΟΚ), παρατήρησε αντίστοιχα: «Οι αρχαίοι μιλούσαν για το "τελευταίον εκβάν". Αν αυτό είναι υπέρ του Δημοσίου, όσο και να χτυπιέστε».
Σε σειρά ερωτήσεων για την απόφασή του να προσυπογράψει τις αποφάσεις του Γνωμοδοτικού, που έδιναν στη Μονή Βατοπεδίου τη λίμνη Βιστωνίδα, ο κ. Φωτιάδης επικαλέστηκε τον «σεβασμό στη νομιμότητα»: «Ή θα δεχθούμε ότι υπάρχει το Νομικό Συμβούλιο και ότι λειτουργεί θεσμικά, ή να το καταργήσουμε», σχολίασε και πρόσθεσε:
«Ο υπουργός δεν κάνει πολιτική. Πολιτική κάνουν οι κυβερνήσεις, ο λαός που ψηφίζει τις κυβερνήσεις και η Βουλή. Οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους θεωρούνται και τυπικά δικαστές. Εγώ στηρίχθηκα, ακριβώς στην αξιοπιστία του οργάνου που έχει οριστεί από το νόμο και η λειτουργία του οποίου χρονολογείται εδώ και 70 χρόνια».
Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε, δεν μπορούσε παρά να κάνει δεκτές τις γνωμοδοτήσεις, αφού τύγχαναν της συμφωνίας της Διοίκησης - και δεν είχε εκφραστεί αντίθετη συγκροτημένη άποψη.