Σ. Τσιτουρίδης: Ανοικτό το θέμα της μετεγκατάστασης στους Θρακομακεδόνες επί υπουργίας μου

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 22:19
UPD:22:36
A- A A+

Μέχρι και την τελευταία στιγμή της θητείας του Σάββα Τσιτουρίδη στο υπουργείο Απασχόλησης, το ζήτημα της μετεγκατάστασης του υπουργείου στο ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες παρέμενε ανοικτό.

Αυτό προκύπτει από την κατάθεση του πρώην υπουργού στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διαφοροποιείται από εκείνην που έδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο διάδοχός του στο υπουργείο, Βασίλης Μαγγίνας.

Εξάλλου ο κ. Τσιτουρίδης, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διευκρίνισε πως επί της διευθέτησης ζητημάτων πολιτικής γης (στα οποία υπαγόταν και η λίμνη Βιστωνίδα) την πλήρη αρμοδιότητα είχε ο τότε υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός, (ο οποίος εκλέγεται και στο νομό Ξάνθης) και ο οποίος δεν τον είχε ενημερώσει για τις ενέργειές του.

Σχετικά με το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, η κατάθεση του κ. Τσιτουρίδη αντιβαίνει τις αναφορές του Βασίλη Μαγγίνα πως οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του υπουργείου Απασχόλησης εκεί είχαν παγώσει από τον Ιούνιο του 2006. Ο κ. Τσιτουρίδης, κατέθεσε έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει τη σύσταση στις 9 Φεβρουαρίου 2007 μίας Επιτροπής για την αντιμετώπιση των εκκρεμούντων κακοτεχνιών του κτηρίου. «Αν δεν ήταν ανοιχτό το ζήτημα της μετεγκατάστασης του υπουργείου εκεί, δεν θα με ενδιέφερε η αποκατάσταση των κακοτεχνιών» δήλωσε ο μάρτυρας. ¶λλωστε, «το κτήριο μπορεί να μην μας ικανοποιούσε απόλυτα, αλλά ήταν καλύτερο απ’ την υπάρχουσα υποδομή που είχαμε».

Ανέφερε ακόμη πως οι δύο μοναχοί τον είχαν επισκεφθεί και τον Δεκέμβριο του 2006, ζητώντας του το ακίνητο, για να το κάνουν Μουσείο της Αθωνικής Πολιτείας. Όπως σημείωσε, εκείνος αρνήθηκε - και επανήλθαν τον Μάρτιο του 2007, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ, Κων. Γκράτσιο, ο οποίος πάντως, συνηγόρησε ανοιχτά υπέρ του αιτήματός τους. Ο κ. Τσιτουρίδης, κλήθηκε να καταθέσει και ως πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις ενέργειές του για τη διευθέτηση του προβλήματος της λίμνης Βιστωνίδας, το δεύτερο εξάμηνο του 2004. «Για τις υπηρεσίες μας, το ζήτημα της κυριότητας της λίμνης, θεωρείτο δεδομένο μετά τις υπουργικές αποφάσεις του 2003 και έννοια μας ήταν η τύχη των 100 περίπου οικογενειών που ζούσανε στην περιοχή για 60 χρόνια. Μια νόμιμη λύση, θα ήταν η ανταλλαγή, ή απαλλοτρίωση».

Το συγκεκριμένο ζήτημα ωστόσο, όπως είπε, είχε αφεθεί στη διαχείριση του υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού, όπως και όλα τα ζητήματα πολιτικής γης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιτουρίδης διαβεβαίωσε πως το 2004, είχε άγνοια για την αμοιβαία παραίτηση Δημοσίου και Μονής από την δικαστική απόφαση για την κυριότητα των παραλιμνίων εκτάσεων, όπως επίσης και για την συνάντηση των φορέων της Ξάνθης με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, παρόντος του Αλέξανδρου Κοντού.

Ερωτηθείς αν ο κ. Κοντός όφειλε να τον είχε ενημερώσει «για όλη αυτή τη διαδικασία» απάντησε: «Δεν ξέρω την πολιτική αξιολόγηση, την οποία θα μπορούσε να κάνει ένας συνάδελφος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή