Μακρόν Vs Λε Πεν: Δύο διαφορετικά οράματα για τη Γαλλία και την Ευρώπη

Κυριακή, 24 Απριλίου 2022 12:07
UPD:12:07
REUTERS/SARAH MEYSSONNIER
A- A A+

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Δύο πολύ διαφορετικοί πολιτικοί με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, o Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών την Κυριακή. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον όχι μόνο της Γαλλίας αλλά συνολικά για την Ευρώπη και τον δρόμο, στον οποίο θα επιλέξει να πορευθεί σε μια περίοδο σοβαρότατων προκλήσεων για την ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αναθεωρητικά σχέδια της Ρωσίας, η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τροφίμων, που συρρικνώνει το εισόδημα των νοικοκυριών, η κλιματική κρίση, η επίμονη παρουσία της Covid-19 στη ζωή μας είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο έρχεται αυτή η αναμέτρηση. Στη ζυγαριά των ψηφοφόρων βαραίνουν ακόμη ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό αλλά και η «μάχη» ανάμεσα στο εθνικό και το ευρωπαϊκό. 

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι θέσεις τους, οι οποίες αποτυπώθηκαν και στο τελευταίο τους Debat.

Κόστος ζωής 

Η Μαρίν Λε Πεν έχει υποσχεθεί «να βάλει χρήματα» στην τσέπη των Γάλλων καταναλωτών. Πώς θα το κάνει αυτό; Υπόσχεται να μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος για όλους τους νέους κάτω των 30 ετών, να βάλει βαθύ μαχαίρι στον ΦΠΑ των καυσίμων, οδηγώντας τον στο 5,5% από 20% και να καταργήσει πλήρως τον ΦΠΑ σε ακόμη 100 αγαθά πρώτης ανάγκης. Θέλει να πείσει τους εργοδότες για μισθολογικές αυξήσεις 10% (καταργώντας τις ασφαλιστικές εισφορές για την αύξηση) και δεσμεύεται για αύξηση 3% ετησίως για την επόμενη πενταετία στους μισθούς των δασκάλων.  Θέλει επίσης να εθνικοποιήσει τους αυτοκινητόδρομους και να μειώσει τα διόδια κατά 15%, καθώς και να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καταργώντας το τέλος των 138 ευρώ. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και προτείνει να επιτραπεί στους εργοδότες να δώσουν αφορολόγητο μπόνους στους εργαζομένους έως και 6.000 ευρώ. Δεσμεύεται και αυτός για αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, ενώ είναι έτοιμος να καταργήσει το τέλος υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης (χωρίς να την ιδιωτικοποιήσει). Σχολιάζει επίσης πως τα σχέδια της Λε Πεν δεν έχουν κοστολογηθεί, δεν έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση για αυτά και θα οδηγούσαν τη Γαλλία σε αδιέξοδο. 

 

Συντάξεις

 

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ένα από τα "αγκάθια" για τον Εμανουέλ Μακρόν. Σχεδίαζε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 από 62 και τελικά εν μέσω αντιδράσεων κάνει πλέον λόγο για αύξηση στα 64 έτη. Ταυτόχρονα όμως υπόσχεται αύξηση της ελάχιστης σύνταξης στα 1.100 από 950 ευρώ. 

Η Λε Πεν από την άλλη θέλει να διατηρήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 62 έτη, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα για όσους εργάζονται από τα 20 να συνταξιοδοτηθούν στα 60. Υπόσχεται αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.000 ευρώ.

 

Μεταναστευτικό - Μαντήλες 

Η Λε Πεν υπόσχεται δημοψήφισμα με στόχο αυστηρότερο πλαίσιο για την είσοδο και παραμονή μεταναστών στη χώρα. Το αμφιλεγόμενο σχέδιό της υπό τον τίτλο «εθνική προτεραιότητα» προβλέπει επίσης στέγαση και κοινωνικής υπηρεσίες κατά προτεραιότητα στους Γάλλους υπηκόους. Όσον αφορά στη μουσουλμανική μαντήλα, θεωρεί ότι αυτή την επιβάλλουν στις γυναίκες ακραίοι ισλαμιστές και για αυτό θέλει να την απαγορεύσει σε όλους τους δημόσιους χώρους. Ο Μακρόν κάνει λόγο για στροφή στον απολυταρχισμό και καταδικάζει ως αντισυγματικά τα σχέδια της αντιπάλου του.  

 

Ασφάλεια 

Στο μέτωπο της ασφάλειας η Λε Πεν δεσμεύεται για αυστηρότερη αστυνόμευση, ενώ αρχικά είχε δεσμευθεί να διενεργήσει δημοψήφισμα για επαναφορά της θανατικής ποινής, αλλά αντιλήφθηκε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυγματικό. Ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας υπόσχεται και ο Μακρόν. 

Κλιματική αλλαγή 

Ο Μακρόν θέλει να καταστήσει τη Γαλλία την πρώτη μεγάλη χώρα που θα σταματήσει τη χρήση άνθρακα και φυσικού αερίου. Θέλει να στηριχθεί πρωτίστως στην πυρηνική ενέργεια με 6 νέους αντιδραστήρες, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο ενεργειακό μείγμα στο 75%. Η Μαρίν Λε Πεν θέλει όχι μόνο να σταματήσει την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, αλλά και να διαλύσει αυτές που ήδη υπάρχουν. Τονίζει ότι θα σταματήσει κάθε επιδότηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Ευρωπαϊκή Ένωση 

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηρίζει τις εκλογές «δημοψήφισμα για την Ευρώπη», κατηγορώντας την αντίπαλό του ότι σχεδιάζει ένα Frexit, αλλά δεν τολμά να το πει ευθέως. Για τον Γάλλο πρόεδρο όλες οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής απαιτούν πανευρωπαϊκές απαντήσεις και περισσότερα βήματα ολοκλήρωσης στην Ε.Ε. Η Μαρίν Λε Πεν έχει εγκαταλείψει το αρχικό σχέδιο για έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. ή την Ευρωζώνη, αλλά επιμένει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εξουσίες από το ευρωπαϊκό στο εθνικό επίπεδο και δεν έχει καμία διάθεση να δει τον γαλλογερμανικό άξονα να προχωράει. Υπογραμμίζει επίσης ότι το εθνικό Δίκαιο θα υπερισχύει του κοινοτικού. 

Ρωσία και ΝΑΤΟ

Αν και η Λε Πεν έχει επισήμως καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν μπορεί να κρύψει ούτε τους φιλικούς δεσμούς που διατηρούσε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ούτε τα δάνεια που έχει λάβει το κόμμα της από τη Ρωσία. Τάσσεται κατά των αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι αυτές πληγώνουν πρωτίστως τους Ευρωπαίους, ενώ θέλει να αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και στην άμυνα και ζητεί επίμονα πιο αυστηρές κυρώσεις, όπως εένα ενεργειακό εμπάργκο, στον Πούτιν. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή