Ο γαλλικός τύπος για το πρόγραμμα Σαρκοζί

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 17:12
UPD:17:24
A- A A+

Με ανάμεικτες αντιδράσεις υποδέχθηκε ο γαλλικός τύπος το πρόγραμμα ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας που ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αφορά διάθεση 26 δισ. ευρώ, εντός του 2009 και 2010, με στόχο αποκλειστικά τις επενδύσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του αυτοκινήτου και της οικοδομής.

Οι επικρίσεις σχετίζονται με την επιλογή του Νικολά Σαρκοζί να ενισχύσει τις επενδύσεις και να μην ασχοληθεί καθόλου με την αγοραστική δύναμη των Γάλλων η οποία, στις ασθενείς οικονομικά τάξεις έχει φθάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

«Πρόγραμμα σοκ για να ξεπερασθεί η κρίση», είναι ο τίτλος της Φιγκαρό, η οποία προσθέτει ότι αναζητείται «η ανάκαμψη μέσα από τα μεγάλα έργα και τις επενδύσεις, στην κατοικία, τα πανεπιστήμια, την άμυνα, τα τρένα μεγάλης ταχύτητας TGV».

«Πρόγραμμα τολμηρό και φιλόδοξο που στηρίζεται στις μαζικές επενδύσεις» είναι ο τίτλος της Φρανς Σουάρ, ενώ για «Πρόγραμμα που θα δημιουργήσει 0,6% ανάπτυξη» κάνει λόγο η Παριζιέν.

Η Λιμπερασιόν υπογραμμίζει ότι «ο κοινωνικός τομέας είναι ο φτωχός συγγενής του προγράμματος», και αυτό παρά τη «σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων κατά το 2008, όπως αναγνωρίζουν 7 στους 10 ερωτηθέντες».

Στο πρωτοσέλιδό της η Ουμανιτέ αναφέρει «500 φορές λιγότερα για τους φτωχούς απ' ό,τι για τις τράπεζες» και εξηγεί ότι τα 26 δισ. του προγράμματος ανάκαμψης «είναι μία δειλή επένδυση συγκριτικά με τα όσα δόθηκαν στον τραπεζικό τομέα, (320 δισ.)».

«Ποσό 26 δισ. ευρώ με προορισμό τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις», για να «μη θυσιασθεί το μέλλον για χάριν του παρόντος», είναι ο τίτλος της Λε Μοντ.

Η εφημερίδα σημειώνει παράλληλα ότι «το πρόγραμμα μαζικών επενδύσεων» του Σαρκοζί σημαίνει «επιπλέον 15,5 δισ. στο κρατικό έλλειμμα που θα φθάσει τα όρια του 4% του ΑΕΠ της Γαλλίας, αυξάνοντας κατά πολύ την απόσταση με τα ευρωπαϊκά κριτήρια».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή