Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεκτείνει το πρόγραμμα του εμβολίου mRNA που παρακάμπτει τους μεγάλους παραγωγούς φαρμακευτικών προϊόντων.
Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ανοίξει μια νέα μονάδα στη Νότια Κορέα για την εκπαίδευση σε εργαζόμενους από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για την παραγωγή εμβολίων, θεραπειών και άλλων φαρμάκων.
Ο ΠΟΥ είπε επίσης ότι θα παράσχει τεχνολογία από τα εμβόλια mRNA της Νότιας Αφρικής σε πέντε ακόμη χώρες -- Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Πακιστάν, Σερβία και Βιετνάμ -- σε μια προσπάθεια να τους δώσει ένα άλμα στην παραγωγή των εμβολίων που σώζουν ζωές.
Οι πρωτοβουλίες είναι οι τελευταίες κινήσεις του ΠΟΥ για να βοηθήσει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να παράγουν εμβόλια και άλλα φάρμακα χωρίς τη βοήθεια μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Οι κατασκευαστές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της Moderna και της Pfizer, έχουν αντιμετωπίσει κριτική από αξιωματούχους δημόσιας υγείας και ορισμένους κυβερνητικούς ηγέτες επειδή δεν μοιράζονται τις φόρμουλες τους ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά του Covid-19, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Περίπου το 83% των ανθρώπων στην Αφρική δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Τα ποσοστά εμβολιασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μείνει πίσω από αυτά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, καθώς αγωνίζονται να εξασφαλίσουν δόσεις και τα πλούσια έθνη έχουν συσσωρεύσει τις βολές.
Τα εμβόλια που θα παραχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος mRNA hub του ΠΟΥ θα χρησιμοποιούν μια συνταγή που θα διαμορφώνεται από τις διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες των υπαρχόντων βολών. Ωστόσο, η φόρμουλα δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υγειονομικούς υπαλλήλους, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Η Αίγυπτος, η Κένυα, η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Νότια Αφρική και η Τυνησία εγκρίθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα ως οι πρώτες αφρικανικές χώρες στην πρωτοβουλία.
naftemporiki.gr