Φάρμακα νέας γενιάς: Αλλάζει το παγκόσμιο τοπίο στην παραγωγή- Ενισχύονται οι τοπικές φαρμακευτικές

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 15:55
UPD:15:57
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Προχωρώντας προς τον στόχο του να ενισχύσει την τοπική φαρμακευτική παραγωγή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι δημιουργεί παγκόσμιο κόμβο βιοφαρμακευτικής εκπαίδευσης τεχνολογίας mRNA στη Δημοκρατία της Κορέας, το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία, το Πακιστάν, τη Σερβία και το Βιετνάμ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Δημοκρατία της Κορέας και η Ακαδημία ΠΟΥ ανακοίνωσαν σήμερα την ίδρυση ενός παγκόσμιου κόμβου εκπαίδευσης βιοφαρμακευτικών σκευασμάτων που θα εξυπηρετεί όλες τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που επιθυμούν να παράγουν βιολογικά, όπως εμβόλια, ινσουλίνη, μονοκλωνικά αντισώματα και θεραπείες καρκίνου. Η κίνηση έρχεται μετά την επιτυχή ίδρυση ενός παγκόσμιου κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας εμβολίων mRNA στη Νότια Αφρική.

«Ένα από τα βασικά εμπόδια για την επιτυχή μεταφορά τεχνολογίας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τα αδύναμα ρυθμιστικά συστήματα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Η οικοδόμηση αυτών των δεξιοτήτων θα διασφαλίσει ότι μπορούν να κατασκευάσουν τα προϊόντα υγείας που χρειάζονται σε ένα καλό ποιοτικό επίπεδο, ώστε να μην χρειάζεται πλέον να περιμένουν στο τέλος της ουράς».

Η κυβέρνηση της Κορέας έχει προσφέρει μια μεγάλη εγκατάσταση εκτός της Σεούλ, η οποία ήδη εκτελεί εκπαίδευση βιοκατασκευής για εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα και τώρα θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της για να φιλοξενήσει εκπαιδευόμενους από άλλες χώρες. Η εγκατάσταση θα παρέχει τεχνική και πρακτική εκπαίδευση σχετικά με τις απαιτήσεις λειτουργικής και καλής κατασκευαστικής πρακτικής και θα συμπληρώνει συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις που αναπτύχθηκαν από τον κόμβο μεταφοράς τεχνολογίας εμβολίων mRNA στη Νότια Αφρική. Η Ακαδημία του ΠΟΥ θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Κορέας για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών για τη γενική βιοκατασκευή.

«Μόλις πριν από 60 χρόνια, η Κορέα ήταν μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Kwon Deok-chul, Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας της Δημοκρατίας της Κορέας. «Με τη βοήθεια και την υποστήριξη του ΠΟΥ και της διεθνούς κοινότητας, έχουμε μετατραπεί σε μια χώρα με ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας και βιοβιομηχανία. Η Κορέα εκτιμά βαθιά την αλληλεγγύη που μας έδειξε η διεθνής κοινότητα κατά τη μετάβασή μας. Μοιράζοντας αυτά τα διδάγματα που μάθαμε από τη δική μας εμπειρία στο παρελθόν, θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην ενίσχυση των βιοπαραγωγικών τους ικανοτήτων, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε μαζί το δρόμο προς έναν ασφαλέστερο κόσμο κατά την επόμενη πανδημία».

Ενίσχυση ρυθμιστικού συστήματος μέσω Global Benchmarking Tool

Παράλληλα, ο ΠΟΥ εντείνει την ενίσχυση του ρυθμιστικού συστήματος μέσω του Global Benchmarking Tool (GBT), ενός μέσου που αξιολογεί το επίπεδο ωριμότητας των ρυθμιστικών αρχών. Το GBT θα χρησιμεύσει ως η κύρια παράμετρος για τον ΠΟΥ ώστε να συμπεριληφθούν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στον κατάλογο των Αρχών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΠΟΥ. Ένας άλλος στόχος είναι η οικοδόμηση ενός δικτύου περιφερειακών κέντρων αριστείας που θα λειτουργούν ως σύμβουλοι και οδηγοί για χώρες με ασθενέστερα ρυθμιστικά συστήματα. Πέντε ακόμη χώρες θα λάβουν επίσης υποστήριξη από τον παγκόσμιο κόμβο mRNA στη Νότια Αφρική: Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Πακιστάν, Σερβία και Βιετνάμ. Αυτές οι χώρες ελέγχθηκαν από μια ομάδα ειδικών και απέδειξαν ότι είχαν την ικανότητα να απορροφήσουν την τεχνολογία και με στοχευμένη εκπαίδευση, να περάσουν στο στάδιο παραγωγής σχετικά γρήγορα.

«Η Ινδονησία είναι μια από τις χώρες που υποστηρίζει συνεχώς την ισότητα των εμβολίων και την ίση πρόσβαση στα εμβόλια κατά του COVID-19 για όλες τις χώρες, μεταξύ άλλων μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας εμβολίων και τεχνογνωσίας σε αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε η κ. Retno Lestari Priansari Marsudi, Υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας συμπληρώνοντας «Αυτή η μεταφορά τεχνολογίας θα συμβάλει στην ίση πρόσβαση σε αντίμετρα για την υγεία, τα οποία θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε μαζί και να ανακάμψουμε πιο δυνατά. Αυτό είναι το είδος της λύσης που χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες. Μια λύση που ενδυναμώνει και ενισχύει την αυτοδυναμία μας, καθώς και μια λύση που μας επιτρέπει να συμβάλλουμε στην παγκόσμια ανθεκτικότητα στην υγεία».

Τι λένε οι υπουργοί Υγείας

Ο Δρ Zlatibor Loncar, Υπουργός Υγείας της Σερβίας επεσήμανε ότι «Η υποστήριξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε αυτή τη διαδικασία είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη συνεχούς, ποιοτικής και ασφαλούς παραγωγής εμβολίων και ιατρικών προϊόντων. Η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας σημαίνει ανάπτυξη της επαγγελματικής γνώσης Σέρβων ειδικών και εκπαίδευση νέου προσωπικού, ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα». 

Ενώ, ο Δρ Nguyen Thanh Long, Υπουργός Υγείας του Βιετνάμ δήλωσε «Παρόλο που το Βιετνάμ είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα, είχαμε μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη εμβολίων τις τελευταίες δεκαετίες. Η Εθνική μας Ρυθμιστική Αρχή (NRA) έχει επίσης αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ. Πιστεύουμε ότι συμμετέχοντας σε αυτή την πρωτοβουλία, το Βιετνάμ θα παράγει το εμβόλιο mRNA όχι μόνο για εγχώρια κατανάλωση αλλά και για άλλες χώρες της περιοχής και του κόσμου, συμβάλλοντας στη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στα εμβόλια».

Να σημειωθεί ότι η Αργεντινή και η Βραζιλία ήταν οι πρώτες χώρες από την περιοχή της Αμερικής που έλαβαν τεχνολογία mRNA από τον παγκόσμιο κόμβο στη Νότια Αφρική, προσχωρώντας στην πρωτοβουλία τον Σεπτέμβριο του 2021. Εταιρείες από αυτές τις χώρες λαμβάνουν ήδη εκπαίδευση από τον κόμβο μεταφοράς τεχνολογίας.

Η Υπουργός Υγείας της Αργεντινής Δρ Carla Vizzotti, αναφερόμενη στο γεγονός τόνισε «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, με την τεχνική υποστήριξη από τον ΠΟΥ, τα περιφερειακά του γραφεία και τη διεθνή κοινότητα εμπειρογνωμόνων, θα επιτύχουμε να βελτιώσουμε τη δίκαιη και έγκαιρη πρόσβαση. Αν θέλουμε να επιτύχουμε καλύτερα παγκόσμια και περιφερειακά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ετοιμότητας για μελλοντικές έκτακτες ανάγκες υγείας, πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο εξάρτησης της περιοχής μας σε μια εξαιρετικά συγκεντρωμένη παγκόσμια αγορά εμβολίων».

Όπως ανέφερε ο Π.Ο.Υ. πολλές χώρες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον κόμβο μεταφοράς τεχνολογίας στα τέλη του 2021. Γι’ αυτό και ο Οργανισμός θα παράσχει υποστήριξη σε όλους τους ερωτηθέντες, αλλά επί του παρόντος δίνει προτεραιότητα σε χώρες που δεν διαθέτουν τεχνολογία mRNA αλλά διαθέτουν ήδη κάποια υποδομή και ικανότητα βιοκατασκευής. Τέλος, ο Π.Ο.Υ. θα ξεκινήσει συζητήσεις με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες και άλλοι αποδέκτες τεχνολογίας mRNA θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή