Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού - Τι ισχύει σε κάθε χώρα

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 12:37
UPD:12:40
Shutterstock
A- A A+

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Το κύμα της παραλλαγής Ομικρον φαίνεται να φτάνει στην κορύφωσή του στην Ευρώπη. Ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος στις περισσότερες χώρες. Αρκετές κυβερνήσεις λοιπόν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίζουν να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, καθώς δεν βλέπουν το λόγο για αυστηρότερα μέτρα. Αφήνουν πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι κανόνες, αν χρειαστεί, καθώς οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι.

Ο διάσημος Γερμανός επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, για παράδειγμα, δεν πιστεύει ότι η πανδημία θα τελειώσει σύντομα. Αν και θεωρεί  δυνατή την χαλάρωση των μέτρων, χάρη στον αυξανόμενο ρυθμό εμβολιασμών, ο επικεφαλής επιδημιολόγος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, ανησυχεί για την πιθανή μετάλλαξη «Deltakron» του κορωνοϊού-την ανάμιξη της Δέλτα με την παραλλαγή Όμικρον.

Η Δανία και η Νορβηγία προχώρησαν πάντως στην κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων την περασμένη εβδομάδα και τώρα η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία σχεδιάζουν επίσης χαλάρωση εν μέσω του κύματος Όμικρον. Ακόμη και στην Γερμανία, που διστάζει, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς σκέφτεται να χαλαρώσει τα μέτρα. Μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Σολτς. Ωστόσο, είπε ότι «θα είμαστε σε εγρήγορση και προετοιμασμένοι σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί ξανά σημαντικά».

Όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης η λογική όλων των χωρών στην Ε.Ε. είναι ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου ανάλογα με την πίεση στα συστήματα υγείας. Προειδοποίησε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει τέλος της πανδημίας» και πρόσθεσε πως όλοι είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας από το φθινόπωρο.

Γαλλία

Από τις 28 Φεβρουαρίου, οι μάσκες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές στη Γαλλία, σε εσωτερικούς χώρους όπου ισχύει ο κανόνας 2G. Η χαλάρωση των μέτρων αφορά αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και κινηματογράφους, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εσωτερικούς χώρους (π.χ. στο λιανικό εμπόριο), η απαίτηση μάσκας θα παραμείνει σε ισχύ προς το παρόν. Σύντομα θα ακολουθήσει περαιτέρω χαλάρωση, όπως το άνοιγμα ντισκοτέκ. Για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, τα μέτρα 2G θα συνεχίσουν να ισχύει προς το παρόν.

Ιταλία

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι τολμά να χαλαρώσει ορισμένους, αλλά παραμένει επιφυλακτική: η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι σε ισχύ έως τις 31 Μαρτίου. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για άτομα άνω των 50 ετών, από τον Ιανουάριο. Ο κανόνας 3G ισχύει σε πολλά καταστήματα, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Σε μεγάλους ανοικτούς χώρους, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες, αν μπορούν να κρατήσουν την ελάχιστη απόσταση. Η απαίτηση μάσκας παραμένει σε εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, ο κανόνας 2G συνεχίζει να ισχύει σε πολλές εγκαταστάσεις, για παράδειγμα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, δημόσια μέσα μεταφοράς, πολιτιστικές εγκαταστάσεις και σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Ελβετία

Από σήμερα στην Ελβετία, τα μη εμβολιασμένα άτομα θα επιτρέπεται να επιστρέφουν σε εστιατόρια, πολιτιστικά ιδρύματα, εγκαταστάσεις αναψυχής και καταστήματα. Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί στις ιδιωτικές συναντήσεις. Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να άρει σχεδόν όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο σε λεωφορεία και τρένα, καθώς και σε εγκαταστάσεις υγείας. 

Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο αποφάσισε επίσης να χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό τους κανόνες. Εχει αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στη γαστρονομία – επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά ντισκοτέκ και κλαμπ. Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί επικοινωνίας σε ιδιώτες και τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν χρειάζεται πλέον να βρίσκονται σε καραντίνα.

Βέλγιο

Από το τέλος της εβδομάδας θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά τα νυχτερινά κέντρα και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις παμπ και τα εστιατόρια. Επιπλέον, θα πρέπει να καταργηθεί η απαίτηση για μάσκα για παιδιά κάτω των 12 ετών στο σχολείο. Θα επιτρέπονται και πάλι εκδηλώσεις και συναυλίες.

Ολλανδία

Η Ολλανδία αίρει επίσης τα περισσότερα από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα (4.800 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους».Αλλά τα νοσοκομεία δεν είναι υπερφορτωμένα και ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αποφάσισε να άρει από αύριο  τα περισσότερα μέτρα : τα στάδια, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα εστιατόρια θα είναι ξανά ανοιχτά για τους επισκέπτες χωρίς σχεδόν κανέναν περιορισμό. Τα εστιατόρια θα πρέπει επίσης να επιτρέπεται να ανοίγουν μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα, τρεις ώρες περισσότερο από ό,τι επιτρέπεται σήμερα. Στις 25 Φεβρουαρίου θα καταργηθεί η απαίτηση για μάσκα. Με το πάσο, οι επισκέπτες των εστιατορίων, στους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού πρέπει ακόμη να αποδείξουν ότι έχουν ελεγχθεί, εμβολιαστεί ή αναρρώσει. Στο μέλλον, οι δοκιμές θα είναι υποχρεωτικές για μεγάλες διοργανώσεις εσωτερικού χώρου. Η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα αεροπλάνα.

Φινλανδία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία

Στη Φινλανδία, επίσης, τα εστιατόρια και οι παμπ επιτρέπεται να πουλούν ξανά αλκοόλ μέχρι τις 23:00 και θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Αίρεται επίσης η απαγόρευση της μουσικής και του χορού. Καταργούνται οι περιορισμοί στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις εκδηλώσεις. Η Φινλανδία ακολουθεί τις γειτονικές Σκανδιναβικές χώρες - Δανία, Σουηδία και πιο πρόσφατα τη Νορβηγία, που έχουν ήδη άρει σχεδόν όλους τους ισχύοντες περιορισμούς για τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης χρήσης μάσκας και του κανόνα της απόστασης ενός μέτρου. Τα μπαρ και τα κλαμπ ανοίγουν ξανά. Το ίδιο ισχύει και για όσους εισέρχονται στη χώρα: σχεδόν όλες οι απαιτήσεις έχουν αρθεί.

Πολωνία

Από τις 15 Φεβρουαρίου, τα μολυσμένα με covid άτομα πρέπει να περάσουν σε απομόνωση μόνο για επτά ημέρες αντί για 10, όπως πριν. Η καραντίνα για τις επαφές έχει αρθεί πλήρως. Επιπλέον, οι απαιτήσεις εισόδου έχουν χαλαρώσει: οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από τη ζώνη Σένγκεν δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα μετά την είσοδό τους στη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί για εστιατόρια, ξενοδοχεία, πολιτιστικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, καθώς και για καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Οι μάσκες εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τσεχία

Η Τσεχία αποχαιρετά σε μεγάλο βαθμό τον κανόνα 2G, ο οποίος παρέχει πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές μόνο σε εμβολιασμένα και άτομα που έχουν αναρρώσει. Ωστόσο, αυτό δεν επηρεάζει την υποχρέωση δοκιμής και παροχής αποδεικτικών στοιχείων κατά την είσοδο στην Τσεχική Δημοκρατία. «Θεωρούμε ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από τους περισσότερους περιορισμούς του κορονοϊού από την 1η Μαρτίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα. Στην πράξη, θα ισχύει μόνο η απαίτηση μάσκας FFP2.

Αυστρία

Η Αυστρία θα άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα στις 5 Μαρτίου. Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές μόνο σε ορισμένες περιοχές. Στη συνέχεια, οι εκδηλώσεις θα είναι ξανά δυνατές χωρίς περιορισμούς, θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και θα επιτρέπεται η νυχτερινή διασκέδαση. Από τις 19 Φεβρουαρίου θα εφαρμοστεί ξανά 3G αντί για 2G στη γαστρονομία, σε εκδηλώσεις, σε τελεφερίκ και σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ισπανία και Πορτογαλία

Στην Ισπανία, η απαίτηση για μάσκα τελειώνει σε εξωτερικούς χώρους. Στην Καταλονία, η οποία έχει τους υψηλότερους αριθμούς κορονοϊού στη χώρα, ανοίγει ξανά η νυχτερινή ζωή. Σε πολλά μέρη, ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας 3G. 

Στην Πορτογαλία, τα εμβολιασμένα και τα άτομα που έχουν αναρρώσει δεν χρειάζονται πλέον αρνητικό τεστ κατά την είσοδο στη χώρα. Ωστόσο, τα μέτρα έκτακτης ανάγκη για τον κορονοϊό θα ισχύουν μέχρι τις 22 Μαρτίου. Το 3G ισχύει σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες εγκαταστάσεις.

Ηνωμένο Βασίλειο

Οι κανόνες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελαφρώς διαφορετικοί ανάλογα με την περιοχή. Τα μέτρα δεν ισχύουν πλέον στην Αγγλία, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο σε νοσοκομεία, ιατρεία και εγκαταστάσεις φροντίδας. 

Στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, οι μάσκες εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές στους δημόσιους χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι τουρίστες στην Αγγλία δεν απαιτείται επίσης να κάνουν rapid test το αργότερο τη δεύτερη ημέρα μετά την άφιξη. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία είχε ήδη άρει τους περισσότερους περιορισμούς για τον κορωνοϊό τον Ιούνιο του 2021. Από την αρχή του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, η είσοδος μέσω ξηράς από όλες τις γειτονικές χώρες της Ουγγαρίας είναι απεριόριστη και δυνατή χωρίς τεστ και απαιτήσεις καραντίνας.

Κροατία

Στην Κροατία, ο κανόνας 3G ισχύει για την είσοδο τουριστών και την επίσκεψη σε εστιατόρια, αλλά και για τους υπαλλήλους δημοσίων ιδρυμάτων. Λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού 55%, οι αρχές δεν εξετάζουν επί του παρόντος καμία χαλάρωση των μέτρων.

Ρουμανία

Η χώρα έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 8 Μαρτίου. Ο κανόνας 3G ισχύει για ξενοδοχεία, εστιατόρια, πολιτιστικά ιδρύματα και καταστήματα (εκτός από τα παντοπωλεία και τα φαρμακεία). Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κοινόχρηστους χώρους.

Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου περιορισμοί για τον κορωνοϊό στην Τουρκία. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέστειλε επίσης το τεστ που μέχρι πρόσφατα ήταν υποχρεωτικό για τα μη εμβολιασμένα άτομα για να πάνε στο θέατρο ή σε συναυλίες. Αν και η κυβέρνηση επιμένει στην απαίτηση για μάσκα, σπάνια ελέγχεται αυστηρά σε μητροπόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη. Ανοιχτά είναι επίσης καφέ, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Για πτήσεις εσωτερικού, πρέπει να προσκομίζονται πιστοποιητικά εμβολιασμού, τεστ ή ανάρρωσης.

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία θα συζητήσει τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό τον Μάρτιο. Υπό την πίεση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, τα πιστοποιητικά κορωνοϊού για πρόσβαση σε εστιατόρια και εμπορικά κέντρα πρόκειται να καταργηθούν. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται πάντως στην τελευταία θέση της λίστας της Ε.Ε. για τους εμβολιασμούς, με το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών να μην ξεπερνά το 30%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή