Ξεκινούν οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στο Όσλο

Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 16:27
UPD:16:29
via REUTERS/NTB
A- A A+

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αμίρ Χαν Μουτακί  ξεκίνησε την Κυριακή τριήμερες συνομιλίες στο Όσλο με αξιωματούχους της δυτικής κυβέρνησης και εκπροσώπους της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών εν μέσω επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν.

Οι συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιούνται σε ξενοδοχείο στα χιονισμένα βουνά πάνω από τη νορβηγική πρωτεύουσα. Την πρώτη μέρα θα συναντηθούν εκπρόσωποι των Ταλιμπάν με ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Αφγανιστάν και την αφγανική διασπορά.

Πριν από τις συνομιλίες, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών των Ταλιμπάν ανέβασε στο Twitter ένα φωνητικό μήνυμα που είπε ότι ήταν από τον Μουτακί , εκφράζοντας την ελπίδα για «ένα καλό ταξίδι γεμάτο επιτεύγματα» και ευχαριστώντας τη Νορβηγία, μια χώρα που είπε ότι ελπίζει να γίνει «η πύλη για μια θετική σχέση με την Ευρώπη».

Το ταξίδι είναι το πρώτο από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τη χώρα τον Αύγουστο που οι εκπρόσωποί τους πραγματοποιούν επίσημες συναντήσεις στην Ευρώπη. Νωρίτερα, ταξίδεψαν σε Ρωσία, Ιράν, Κατάρ, Πακιστάν, Κίνα και Τουρκμενιστάν.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Μουτακί είναι βέβαιο ότι θα πιέσει το αίτημα των Ταλιμπάν να απελευθερωθούν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν παγώσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες καθώς το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μια επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση.

Τα Ηνωμένα Έθνη κατάφεραν να παράσχουν κάποια ρευστότητα και επέτρεψαν στη νέα διοίκηση να πληρώσει για τις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά προειδοποίησαν ότι έως και 1 εκατομμύριο παιδιά από το Αφγανιστάν κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν και τα περισσότερα από τα 38 εκατομμύρια άτομα της χώρας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν θα συναντηθεί επίσης με Αφγανούς στη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένων «γυναικών ηγετών, δημοσιογράφων και ανθρώπων που εργάζονται, μεταξύ άλλων, με ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρωπιστικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα».

«Η Νορβηγία συνεχίζει να διεξάγει διάλογο με τους Ταλιμπάν για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία και την ενίσχυση των ανθρωπιστικών και οικονομικών προσπαθειών στο Αφγανιστάν για την υποστήριξη του αφγανικού λαού», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση.

Μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ειδικό Αντιπρόσωπο για το Αφγανιστάν Τομ Γουέστ, σχεδιάζει να συζητήσει «τη διαμόρφωση ενός αντιπροσωπευτικού πολιτικού συστήματος για απαντήσεις στις επείγουσες ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις· ανησυχίες για την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία· και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα την εκπαίδευση για κορίτσια και γυναίκες», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Άννικεν Χούτφελντ τόνισε ότι η επίσκεψη «δεν αποτελεί νομιμοποίηση ή αναγνώριση των Ταλιμπάν. Αλλά πρέπει να μιλήσουμε με αυτούς που στην πράξη κυβερνούν τη χώρα σήμερα».

«Ανησυχούμε εξαιρετικά για τη σοβαρή κατάσταση στο Αφγανιστάν», είπε ο Χούτφελντ, σημειώνοντας ότι οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει «μια πλήρους κλίμακας ανθρωπιστική καταστροφή για εκατομμύρια ανθρώπους» που αντιμετωπίζουν την πείνα στη χώρα.

Η σκανδιναβική χώρα, η έδρα του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, δεν είναι ξένη στην ευαίσθητη διπλωματία και στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε ειρηνευτικές προσπάθειες σε πολλές χώρες, όπως η Μοζαμβίκη, το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα, η Κολομβία, οι Φιλιππίνες, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη , Συρία, Μιανμάρ, Σομαλία, Σρι Λάνκα και Νότιο Σουδάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή