Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές κυρώσεις εάν εγκαταστήσει ένα οποιοδήποτε καθεστώς στην Ουκρανία, δήλωσε υψηλόβαθμος υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου την Κυριακή, αφού η Βρετανία κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι επιδιώκει να εγκαταστήσει εκεί έναν φιλορώσο ηγέτη.
Η Βρετανία προχώρησε στην κατηγορία αργά το Σάββατο, λέγοντας επίσης ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί των πληροφοριών είχαν έρθει σε επαφή με αρκετούς πρώην Ουκρανούς πολιτικούς στο πλαίσιο σχεδίων εισβολής.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα σχόλια ως «παραπληροφόρηση», κατηγορώντας τη Βρετανία και τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ για «κλιμάκωση της έντασης» σχετικά με την Ουκρανία.
Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, Ουκρανός σύμβουλος του προεδρικού γραφείου, είπε ότι οι ισχυρισμοί πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
«Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες εάν η Ρωσία κάνει αυτή την κίνηση για να προσπαθήσει να εισβάλει αλλά και να εγκαταστήσει ένα καθεστώς μαριονέτας», δήλωσε την Κυριακή στο Sky News ο αντιπρόεδρος της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.
Οι βρετανικές κατηγορίες, που έγιναν για πρώτη φορά σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, έρχονται σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.
Η Μόσχα επέμεινε ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει.
Δεν συμφωνεί ο Μπλίνκεν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ωστόσο υποστήριξε σήμερα, ότι αν επιβληθούν τώρα κυρώσεις στη Ρωσία η Δύση θα χάσει τη δυνατότητα να αποτρέψει μια πιθανή επιθετική ενέργεια της Μόσχας σε βάρος της Ουκρανίας.
Ο Μπλίνκεν έδωσε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σε πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στο CNN, προειδοποίησε ότι εάν έστω και μία επιπρόσθετη ρωσική δύναμη μπει στην Ουκρανία με επιθετικό τρόπο, η ενέργεια αυτή θα πυροδοτήσει μια σημαντική απάντηση.
Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS αν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη στήριξη της Ρωσίας στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δένει τα χέρια της Ουάσινγκτον στο ζήτημα της Ουκρανίας, απάντησε «ούτε’ κατ’ ελάχιστο». Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι οι αποφάσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία θα επηρεαστούν από το γεγονός ότι επίκειται η έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Για τη Γερμανία, είπε στο NBC ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι η χώρα αυτή συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για τη Ρωσία.
Αναφερόμενος τέλος στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει καθημερινά την κατάσταση.
H κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης και η έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ)- στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Το ΣΕΥ πραγματοποιείται τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Υπέρ του απευθείας διαλόγου της ΕΕ με τη Ρωσία, η Γαλλία
Η Γαλλία τάσσεται υπέρ του απευθείας διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.
Χρειάζεται «ως Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε (...) προτάσεις, έναν οργανωμένο, τακτικό διάλογο με τη Ρωσία, παραμένοντας σταθεροί» είπε σε συνέντευξη που έδωσε σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Κλεμάν Μπον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προκρίνει τον διάλογο με τις ΗΠΑ επειδή «αυτό θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και της σύγκρουσης των υπερδυνάμεων» ενώ του επιτρέπει, ενδεχομένως, να διχάζει τους Ευρωπαίους.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μείνουμε ενωμένοι ως Δυτικοί, να είμαστε παρόντες ως Ευρωπαίοι. Κάνει άραγε αρκετά πράγματα η ΕΕ; Πιθανότατα όχι, σήμερα», εκτίμησε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη ζητήσει, από την Τετάρτη, να υπάρξει διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας «για τη νέα τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη», προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ που φοβούνται ένα ρήγμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
«Ο διχασμός θα ήταν το ωραιότερο δώρο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στη Ρωσία», σχολίασε σήμερα ο Κλεμάν Μπον. Υπενθύμισε ότι επί του παρόντος Παρίσι και Βερολίνο προσπαθούν να «επανενεργοποιήσουν» τον μεσολαβητικό τους ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας». Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο υφυπουργός έκανε λόγο για «πρωτοβουλίες» και μια νέα επαφή των προέδρων Μακρόν και Πούτιν «εντός των επόμενων ημερών».
Ο Κλεμάν Μπον έκρινε εξάλλου ότι είναι «παράλογο» να μιλάει κανείς για τον «αχό από τις ρωσικές αρβύλες» στην Ουκρανία ενώ η διπλωματική οδός δεν έχει εξαντληθεί. «Τις κινήσεις των μονάδων, των αρμάτων, των φορτηγών, τις βλέπουμε (...) Από εκεί, μέχρι να πούμε τι θέλει ακριβώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τι θέλει η Ρωσία, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κανείς δεν το γνωρίζει επακριβώς», τόνισε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters