Η Νορβηγία προσκαλεί εκπροσώπους των Ταλιμπάν για συνομιλίες

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 11:05
UPD:11:10
via REUTERS/SOCIAL MEDIA
A- A A+

Η Νορβηγία έχει προσκαλέσει εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Όσλο από τις 23 έως τις 25 Ιανουαρίου για συναντήσεις, δήλωσε την Παρασκευή το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Ταλιμπάν θα συναντηθούν με εκπροσώπους των νορβηγικών αρχών και αρκετών συμμαχικών χωρών, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Θα πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις μεταξύ της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν και άλλων Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών ηγετών και δημοσιογράφων.

«Δεν πρόκειται για νομιμοποίηση ή αναγνώριση των Ταλιμπάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άννικεν Χούιτφελντ στη δήλωση. «Αλλά πρέπει να μιλήσουμε με αυτούς που στην πράξη κυβερνούν τη χώρα σήμερα».

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Αφγανιστάν μουλάς Μοχάμαντ Χάσαν Αχούντ έχει ζητήσει από τις διεθνείς κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν επισήμως την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, επισημαίνοντας στη διάρκεια συνέντευξης από την Καμπούλ ότι πληροί τις προϋποθέσεις.

«Ζητώ από όλες τις κυβερνήσεις, κυρίως των ισλαμικών χωρών, να αρχίσουν τη διαδικασία της αναγνώρισης», δήλωσε ο Αχούντ στην πρώτη μεγάλη δημόσια εμφάνισή του από τον Σεπτέμβριο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία του Αφγανιστάν η οποία είχε θέμα τη σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.

«Καλώ τις μουσουλμανικές χώρες να κάνουν την αρχή και να μας αναγνωρίσουν επισήμως. Ελπίζω ότι στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να αναπτυχθούμε γρήγορα», πρόσθεσε.

Οι διεθνείς δυνάμεις διστάζουν να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν η οποία κατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα. Έκτοτε οι δυτικές χώρες έχουν παγώσει τους πόρους των αφγανικών τραπεζών και έχουν αναστείλει την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στη χώρα, η οποία αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της αφγανικής οικονομίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή