Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στον απόηχο των «διακοπών στην Ίμπιζα»

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 10:48
UPD:10:51
REUTERS/SARAH MEYSSONNIER

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Μια εβδομάδα μετά την απεργία της 13ης Ιανουαρίου, τα συνδικάτα στη Γαλλία καλούν σε νέα μέρα κινητοποίησης αυτή την Πέμπτη ενάντια στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην εκπαίδευση.

Στόχος είναι να διατηρηθεί η πίεση στην Rue de Grenelle (ο δρόμος που βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας), παρά την υπόσχεση για νέες προσλήψεις και μάσκες FFP2 στις τάξεις. Έτσι, το διδακτικό προσωπικό θα παρελάσει ξανά σε όλη τη Γαλλία... ενώ εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η «υπόθεση Ίμπιζα».

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Médiapart, ο υπουργός παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, ανακοίνωσε τα μέτρα για το υγειονομικό πρωτόκολλο στη Γαλλία ευρισκόμενος διακοπέ στην Ίμπιζα, προκαλώντας θυμηδία και σφοδρές αντιδράσεις. Στο δελτίο ειδήσεων του TF1, το απόγευμα της Τρίτης, ο Μπλανκέ που είναι εδώ και πέντε χρόνια στην εξουσία το εξήγησε το χαρακτήρισε «ίσως λάθος». «Αν έπρεπε να το ξανακάνω, θα επέλεγα άλλο μέρος», παραδέχτηκε, πριν ωστόσο προσθέσει: «Βασικά, δεν θα άλλαζε τίποτα».

Η ζημιά όμως έγινε. Για τα σωματεία των εκπαιδευτικών αυτές οι γιορτές είναι «ένα φοβερό σύμβολο». «Διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα που υπήρχε ήδη μεταξύ του υπουργού και του επιτελείου του», αντέδρασε η Γκισλέν Νταβίντ, γενική γραμματέας του SNUipp-FSU, του πρώτου πρωτοβάθμιου συνδικάτου. Είναι «το σύμβολο της μεγάλης επιπολαιότητας και της μεγάλης ελαφρότητας», πρόσθεσε η Σοφί Βενειτιτάι, γενική γραμματέας του Snes-FSU, του πρώτου δευτεροβάθμιου συνδικάτου.

Αν και θα ήταν αναμενόμενη μια αναταραχή, αυτό φαίνεται πως προς το παρόν δεν έχει συμβεί, καθώς η συμμετοχή άλλων συνδικάτων είναι ελαφρώς μειωμένη, συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά έχουν προγραμματιστεί και άλλες ενέργειες για να διατηρηθεί η δυναμική, διαβεβαιώνει η Βενειτιτάι, μεταξύ των οποίων συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες μπροστά από σχολεία ή χάπενινγκ για την ανάδειξη των διεκδικήσεων, ιδίως για το θέμα των διακοπών του υπουργού στην Ίμπιζα.

Από το απόγευμα της Τετάρτης, αρκετά άτομα, μερικά με μαγιό και μάσκες που έμοιαζαν με τον Μπλανκέ χόρεψαν μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας, στον τοίχο του οποίου είχε κολληθεί η πινακίδα «Συνάντηση υγειονομικού πρωτοκόλλου σε εξέλιξη, μην ενοχλείτε κύριε υπουργέ», σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν στο Twitter. Η αστυνομία τους έδιωξε.

Τι γίνεται με το Παρίσι;

Στο Παρίσι, ωστόσο, η διαδήλωση παραλίγο να μην δει το φως της δημοσιότητας. Ο νομάρχης της αστυνομίας δεν είχε καταφέρει να «εκδώσει άδεια» στους διοργανωτές των οποίων η προηγούμενη δήλωση δεν είχε υποβληθεί εντός των «νόμιμων προθεσμιών». Δηλαδή περισσότερες από τρεις μέρες πριν την ημέρα της κινητοποίησης. Την Τετάρτη, με επιστολή που απηύθυνε στα συνδικάτα, ο νομάρχης Ντιντιέ Λαλεμέν καθησύχασε τους διοργανωτές: δεν θα «αποτρέψει» την εξέλιξη αυτής της διαδήλωσης, η οποία ως εκ τούτου θα είναι «ανεκτή».

Την περασμένη εβδομάδα, ήταν σχεδόν 78.500 που βγήκαν στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένων 8.200 στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Αναλυτικά, το 38,5% των εκπαιδευτικών είχε απεργήσει σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και το 23,7% σε κολέγια και λύκεια, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Το FSU, το κύριο συνδικάτο, ανέφερε πολύ υψηλότερα νούμερα, με 75% και 62% διαδηλωτές αντίστοιχα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από LCI, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή