Γαλλία: Ο Μπλανκέ και οι διακοπές στην Ίμπιζα

Διακοπές ήταν ο υπ. Παιδείας, όταν ανακοίνωνε το πρωτόκολλο για τα σχολεία
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 11:03
UPD:11:23
EPA/YOAN VALAT
A- A A+

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία, γιατί ο υπουργός Παιδείας ήταν , όπως αποκάλυψε η «Mediapart», σε διακοπές στη Βαλεαρίδες Νήσους όταν ανακοίνωσε το υγειονομικό πρωτόκολλο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μια αποκάλυψη που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τον Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, καθώς δεν είναι πολλοί πλέον οι άνθρωποι της εκτελεστικής εξουσίας που δείχνουν έτοιμοι να τον στηρίξουν.

Ο υπουργός Παιδείας βρισκόταν σε διακοπές στην Ίμπιζα όταν αποκάλυψε στους Παριζιάνους το νέο -και αμφιλεγόμενο- υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σχολεία, την παραμονή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Mediapart, πληροφορίες που ουσιαστικά επιβεβαίωσε το υπουργείο, λέγοντας ότι ο Μπλανκέ «εργαζόταν εξ αποστάσεως».

Ο υπουργός είχε αποκαλύψει τους βασικούς άξονες του νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου σε συνέντευξή του στο Le Parisien την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, μια ημέρα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφήνοντας στα σχολεία λίγο χρόνο να οργανωθούν, γεγονός που είχε επιτείνει τη δυσαρέσκεια.

Το... βαλς των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξοργίσει τους δασκάλους, ορισμένοι από τους οποίους προχώρησαν σε απεργία στις 13 Ιανουαρίου, ένα κίνημα που ακολούθησε ευρέως. Αρκετά συνδικάτα έχουν ζητήσει μια νέα ημέρα δράσης για την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα απεργία.

Ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ πραγματοποίησε μια συνέντευξη μέσω τηλεδιάσκεψης, «δεν είναι τίποτα το εξαιρετικό», είπε το υπουργείο στο Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα το βράδυ. Ο υπουργός ήταν «σε ιδιωτικό περιβάλλον για τέσσερις ημέρες διακοπών», «είτε ήταν σε απόσταση είτε όχι δεν αλλάζει τίποτα», πρόσθεσε το υπουργείο, υπενθυμίζοντας ότι οι υπουργοί έχουν άδεια να πάνε διακοπές «έως δύο ώρες με αεροπλάνο» από το Παρίσι.

«Μυθιστορηματικές» χαρακτηρίζει τις πληροφορίες η γαλλική Liberation σε άρθρο της: «Αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα το απόγευμα στον ιστότοπο Mediapart αναφέρει ωστόσο πολύ αληθινά γεγονότα, τα οποία το Υπουργείο Παιδείας μπόρεσε μόνο να επιβεβαιώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο και τα οποία πίεσαν λίγο περισσότερο τον ένοικο του Υπουργείου, δύο ημέρες πριν το νέο κάλεσμα για απεργία από τον εκπαιδευτικό κόσμο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, Liberation

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή