Άρση της πατέντας των εμβολίων ζήτησαν οι υποψήφιοι της γαλλικής Αριστεράς για την προεδρία

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 15:42
UPD:15:46
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Σε επιστολή τους στον Εμανουέλ Μακρόν, οι υποψήφιοι της Αριστεράς για τη γαλλική προεδρία, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, Γιανίκ Ζαντό, Αν Ινταλγκό και Φιλίπ Πουτού ζήτησαν «την επείγουσα οργάνωση μιας υπουργικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)», ώστε να ξεκινήσουν οι ενέργειες υπέρ της άρσης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Οι υπογράφοντες, μαζί με τους δύο συνιδρυτές του Παρατηρητηρίου της Διαφάνειας στις Πολιτικές Φαρμάκων (OTMeds), εξέφτασαν τη λυπη τους ότι «το 74% όλων των εμβολίων που παρασχέθηκαν πέρυσι πήγαν σε χώρες υψηλού και χαμηλού εισοδήματος, ενώ «λιγότερο από το 1% από αυτούς πήγε σε χώρες χαμηλού εισοδήματος».

Ως εκ τούτου, «η απαραίτητη στρατηγική», στα μάτια τους, «είναι να επιτραπεί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν εμβόλια κατά του Covid-19», «να καλύψουν παγκόσμιες ανάγκες» και «τον έλεγχο της πανδημίας».

Οι υποψήφιοι της προεδρίας έγραψαν «δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα δούμε τη Γαλλία να μπλοκάρει αυτό το αίτημα». σε διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας σύμφωνα με αυτούς «την ανησυχητική απουσία συγκεκριμένων ενεργειών» της γαλλικής κυβέρνησης.

Η σκεπτικιστική Ευρωπαϊκή Ένωση

Ενώ πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζουν την άρση της πατέντας για θεραπείες και εμβόλια κατά του Covid-19, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εκφράσει τον σκεπτικισμό τους.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε αρχικά το εμβόλιο να είναι «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», προτού υποχωρήσει.

«Αυτό το μπλοκάρισμα που διατηρεί το status quo μάς θέτει όλους σε κίνδυνο και μας εκθέτει σε νέες παραλλαγές, που μπορεί να ξεφύγουν από τα σημερινά εμβόλια».

«Ενώ η Γαλλία μόλις ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», οι έξι υπογράφοντες αυτής της επιστολής προέτρεψαν έτσι τον Εμμανουέλ Μακρόν να «εκφραστεί δημόσια και να εργαστεί υπέρ της άρσης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας» και «να ζητήσει το συντομότερο δυνατόν τη συνεδρίαση του ΠΟΕ που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2021» για το θέμα, που αναβλήθηκε λόγω της παραλλαγής Omicron.

Για τον κ. Μελανσόν συγκεκριμένα, «όσο εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν απροστάτευτοι μπροστά στη μόλυνση, δεν είναι δυνατός ο τερματισμός της πανδημίας». Ο αντίπαλός του στα αριστερά Γιανίκ Ζαντό εκτίμησε ότι «χωρίς μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα, καταδικάζουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή