Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα επικρατήσει στην Ελλάδα - Πώς θα αντιμετωπιστεί;

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 12:08
UPD:12:13
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
A- A A+

Στους ρυθμούς ρυθμούς της παραλλαγής Όμικρον που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό κινείται ο πλανήτης, με τις αρχές να προχωρούν σε νέα μέτρα και περιοσμούς σε μια προσπάθεια να προλάβουν ένα νέο κύμα λοιμώξεων. 

Το στέλεχος της Όμικρον είναι ήδη το κυρίαρχο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Γερμανία και Πορτογαλία είναι μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν περιορισμούς μετά τα Χριστούγεννα και μεγαλύτερα μέτρα προστασίας. Χαρακτηριστική είναι επίσης η απόφαση του Ισραήλ για την χορήγηση τέταρτης δόσης

«Καμπανάκι» για την κατάσταση χτύπησε χθες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε για αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη η οποία θα ωθήσει στο χείλος της κατάρρευσης τα συστήματα υγείας. Ο Κλούγκε είπε χαρακτηριστικά ότι έρχεται «άλλη μια καταιγίδα» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για σημαντικές αυξήσεις στα κρούσματα.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόσθετη ανησυχία λόγω της εορταστικής περιόδου, που σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κυκλοφορία στην κοινότητα της Δέλτα και της Όμικρον διαμορφώνουν ένα «εκρηκτικό» μείγμα. 

Στο μεταξύ στη χώρα μας χτυπούν παρόμοια καμπανάκια από τους ειδικούς, που βλέπουν αύξηση κρουσμάτων λόγω Όμικρον τον Ιανουάριο. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του επιδημιολόγου, αναπληρωτή καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, που τονίζει την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η Όμικρον. «H παραλλαγή Δέλτα χρειάστηκε περίπου 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την Άφα. Η Όμικρον φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Δέλτα. Ότι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα», αναφέρει. 

Ν. Θωμαΐδης: Έρχεται δραματική αύξηση τον Ιανουάριο

Για σημαντική αύξηση κρουσμάτων στις αρχές Ιανουαρίου έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σε δύο περιοχές της Ελλάδας αύξηση στο ιικό φορτίο. Πρόκειται για την Αττική και την Κρήτη. Ο καθηγητής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «μάλλον δυσάρεστη» την κατάσταση, εκτιμώντας ότι η αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα σημειωθεί περαιτέρω σημαντική αύξηση. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αναμένεται απότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της παραλλαγής Όμικρον, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έρχεται στις αρχές Ιανουαρίου.

Ν. Τζανάκης για Όμικρον: Ίσως και 3.500 κρούσματα τα Φώτα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν την παραλλαγή Όμικρον εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα. Για παράδειγμα, όπως είπε, αν υπάρχουν 100 κρούσματα της Όμικρον στην κοινότητα σήμερα ενδέχεται τα Φώτα να έχουμε περίπου 3.500. Αν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός.  «Βρισκόμαστε σε ένα κύμα Δέλτα, που δεν έχει κοπάσει, και μέσα σε αυτό το κύμα ξεδιπλώνεται και το πρόβλημα της Όμικρον» υπογράμμισε.  

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως όλα τα μέτρα που στοχεύουν στην αναχαίτιση της Όμικρον θα πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι. Ανοιχτό άφησε, επίσης, το ενδεχόμενο ενός lockdown, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί, όπως είπε, από την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας.

Γ. Ατσαλάκης: Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων

Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών τόσο από τη Νότια Αφρική, την Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Δανία μας δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα σημαντικό κύμα της  Όμικρον και στη χώρα μας και μάλιστα πριν υποχωρήσει το παρόν κύμα, τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης. Όπως αναφέρει,ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ εκθετικός καθώς κάθε 1,5-3 μέρες τα κρούσματα διπλασιάζονται. Περαιτέρω θα συμβάλει στην μεγάλη αύξηση το υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων, και η  4πλάσια μεταδοτικότητα της Όμικρον. Επίσης  ο κίνδυνος οι ήδη εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες να ξαναμολυνθούν είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την Δέλτα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μόλις επαληθευτούν τα πρώτα 50-100  κρούσματα στην χώρα μας, είναι πιθανόν μέσα σε 2-3 εβδομάδες να ξεπεραστεί η προηγούμενη κορυφή των κρουσμάτων της Δέλτα για την οποία χρειάστηκαν 20 εβδομάδες μέχρι την κορύφωση. Κάπως έτσι εξελίχθηκε η Όμικρον στην Αγγλία, καθώς  κάθε δυο μέρες τα κρούσματα διπλασιαζόταν. Έτσι  τα κρούσματα από 32, σε μια εβδομάδα έφθασαν στα 536 και την επόμενη εβδομάδα ξεπέρασαν τα 15.000. Η Αγγλία έχει ήδη τις περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα από την αρχή της πανδημίας με εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού της.

Κυβέρνηση: Σχέδιο δύο ταχυτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Παράλληλα, η κυβέρνηση, χωρίς να προχωράει σε δραστικά μέτρα όπως βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδιώκει με τη διάθεση δύο ακόμα δωρεάν self test  να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων κατά την περίοδο των εορτών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά δύο φάσεις: 

1. Την περίοδο των εορτών βαρύτητα δίνεται στο testing του πληθυσμού- μέσα από τη διάθεση των self test - για να αποφευχθεί μετάδοση του ιού στις συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς. Παράλληλα θα υπάρξει ένα εντατικό σύστημα ελέγχων - από σχεδόν 10.000 αστυνομικούς - για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας.

2. Τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς θα μπει σε εφαρμογή ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας. Δεδομένο είναι πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με ανοιχτή οικονομία και χωρίς αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Ωστόσο μια σειρά μέτρων όπως η επέκταση της τηλεργασίας και οι ρυθμίσεις του ωραρίου  στην εστίαση και την διασκέδαση θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.  Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Θ. Σκυλακάκης: Η λήψη μέτρων δε σημαίνει lockdown του τύπου του παρελθόντος

Σχολιάζοντας σήμερα αυτή την «αναβολή» της κυβέρνησης για μέτρα μετά τα Χριστούγεννα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τα Χριστούγεννα, ενώ διαβεβαίωσε ότι «αν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, αυτό έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό, ο όποιος έχει ένα μεγάλο αποθεματικό Covid». 

«Το ότι μπορεί να ληφθούν περιοριστικά μέτρα, δε σημαίνει lockdown του τύπου του παρελθόντος. Το ''κλειδί'' είναι τι είδους πανδημία θα έχουμε. Αν δεν ξέρουμε ποια είναι η πανδημία που θα έχουμε δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα, ούτε να τρομοκρατούμε τον κόσμο πριν τα στοιχεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τα σενάρια τρόμου προκαλούν στην οικονομία ζημιά, ακόμα και όταν δεν συμβαίνουν», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Θ. Βασιλακόπουλος: Αλγόριθμοι θα μπορούσαν να δείξουν ποιοι χρειάζονται επιπλέον δόση

Κατά του lockdown τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο: «Αν τα κλείσουμε όλα με lockdown δεν θα πετύχουμε εξαφάνιση της πανδημίας. Κάθε φορά το κλείσιμο είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ενώ αντίθετα θα βοηθούσε η αύξηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Ο καθηγητής στάθηκε στη σημασία της ενισχυτικής δόσης, αναφέροντας πως θα είχε νόημα να φτιαχτούν ειδικοί αλγόριθμοι για το ποιοι χρειάζονται μια δόση ακόμη. Όπως είπε, ο αριθμός αντισωμάτων δεν συνδέεται άμεσα με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή