Στα σενάρια για την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα εν μέσω και της εορταστικής περιόδου αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Όπως εξήγησε μιλώντας στον τηκεοπτικό σταθμό Mega, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. «Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον στη διάρκεια των γιορτών ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα. Για παράδειγμα, όπως είπε, αν υπάρχουν 100 κρούσματα της Όμικρον στην κοινότητα σήμερα ενδέχεται τα Φώτα να έχουμε περίπου 3.500. Αν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός.
«Βρισκόμαστε σε ένα κύμα Δέλτα, που δεν έχει κοπάσει, και μέσα σε αυτό το κύμα ξεδιπλώνεται και το πρόβλημα της Όμικρον» υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όλα τα αντιγονικά τεστ είναι ευαίσθητα στην Όμικρον και μπορούν να την ανιχνεύσουν.
Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως όλα τα μέτρα που στοχεύουν στην αναχαίτιση της Όμικρον θα πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι. Ανοιχτό άφησε, επίσης, το ενδεχόμενο ενός lockdown, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί, όπως είπε, από την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας.
Με αφορμή τηνν Ολλανδία και το lockdown που έθεσε η χώρα μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, παρατήρησε πως «κάποιες από αυτές τις χώρες είχαν σταματήσει τη χρήση μάσκας και δεν χρησιμοποιούσαν το διαβατήριο εμβολιασμού και τώρα αναγκάστηκαν και πήραν αυτά τα μέτρα. Τα μέτρα αυτά τα καθορίζουν οι δείκτες που πιέζουν το σύστημα, δηλαδή οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων θα περιμένουμε να εμφανιστεί η πίεση 10 με 15 ημέρες αργότερα».