Σολτς- Ντράγκι: Τι είναι αυτό που τους χωρίζει;

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 11:37
UPD:11:39
REUTERS/GUGLIELMO MANGIAPANE
A- A A+

Η Γερμανία και η Ιταλία δεσμεύτηκαν για μεγαλύτερη ενότητα τη Δευτέρα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν «να εντατικοποιήσουν και να βελτιώσουν» τη συνεργασία της ΕΕ σε τομείς όπως ο βιομηχανικός εκσυγχρονισμός, η ψηφιοποίηση και η κλιματική αλλαγή, ενώ επεσήμαναν ότι βρίσκονται στα σκαριά περισσότερες μόνιμες δομές συνεργασίας.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και καλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση και… οι δύο χώρες μας είναι υψίστης σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα πετύχει πραγματικά», είπε ο Σολτς στις δηλώσεις του. Το Βερολίνο και η Ρώμη, είπε, «θα εργαστούν σε ένα σχέδιο δράσης για να εμβαθύνουν το μέλλον αυτής της συνεργασίας». Ο γερμανός καγκελάριος έθεσε επίσης την προοπτική κοινών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μόλις το επιτρέψει η κατάσταση του κορωνοϊού. Στο ίδιο πνεύμα και ο Ντράγκι υποστήριξε ότι υπάρχει «αναγκαιότητα να εργαστούμε μαζί για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και επίσης, ει δυνατόν, να επιταχύνουμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης».

Η κοινή αυτή υπόσχεση θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τα κέντρα ισχύος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ιταλία να βάζει σοβαρή υποφηφιότητα ένταξης στην «κλειστή» ομάδα που αποτελούν Γερμανία και Γαλλία. Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία και η Γαλλία υπέγραψαν μια συνθήκη συνεργασίας, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία έχουν μια μακροχρόνια εταιρική σχέση που κατοχυρώνεται στις συνθήκες των Ηλυσίων και του Άαχεν. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νέο γερμανο-ιταλικό «σχέδιο δράσης» στοχεύει να χρησιμεύσει ως ο κρίκος που λείπει σε ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη. Στόχος, είπαν, είναι να προωθηθούν από κοινού οι ευρωπαϊκές πολιτικές μετά το Brexit.

Ωστόσο, παρά το «φλερτ» μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας, Ντράγκι και Σολτς έχουν ανάμεσά τους τη μεταρρύθμιση των κανόνων για το ευρωπαϊκό χρέος. Οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν διχαστεί σχετικά με το πώς πρέπει να προχωρήσουν στο γαλλοϊταλικό σχέδιο για την εξαίρεση ορισμένων επενδύσεων από τα όρια δαπανών της ΕΕ, παραβιάζοντας τον «χρυσό δημοσιονομικό κανόνα». Σύμφωνα με τους τρέχοντες κανόνες, το ετήσιο έλλειμμα μιας χώρας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% της οικονομικής παραγωγής και το συνολικό χρέος της δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% αυτής της παραγωγής.

Ο Ντράγκι μίλησε για «απαραίτητες αλλαγές σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες [και] τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να είναι συνεπείς με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ… στους τομείς του περιβάλλοντος, της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιοποίησης, αλλά και στον τομέα της άμυνας».

Ο Σολτς, από την άλλη, δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται με τις προτάσεις του Ντράγκι. Ο ίδιος επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του ότι οι υφιστάμενοι κανόνες για το χρέος της ΕΕ «δείχνουν πάντα μεγάλη ευελιξία και [ακόμα] το κάνουν». Και πρόσθεσε: «Έχουμε δείξει τι μπορούμε να κάνουμε, στο πλαίσιο των κανόνων που έχουμε, και ως εκ τούτου θα μπορέσουμε να τους χρησιμοποιήσουμε για το μέλλον. Αποτελούν μια καλή βάση για αυτό».

Είπε επίσης ότι η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει πολλά νέα χρήματα σε χώρες, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ, καθώς και πρόσθετη βοήθεια 300 δισ. ευρώ μέσω δανείων και ενός νέου προγράμματος για την ανεργία. «Πολλά χρήματα έχουν ήδη κινητοποιηθεί στην Ευρώπη», είπε ο Σολτς. «Και η πρώτη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα», συμπλήρωσε. 

Παρά την διαφωνία, ο Ντράγκι προσπάθησε να φανεί αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να συνεννοηθεί με τον Σολτς: «Νομίζω ότι θα υπάρξει προσέγγιση των θέσεων», είπε. «Κατά την άποψή μου, θα υπάρξει συμφωνία», εκτίμησε. 

Πράγματι, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σολτς έχει σηματοδοτήσει μία προσεκτικά ανοιχτή στάση στη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις δαπάνες. Η συμφωνία συνασπισμού τριών κομμάτων της κυβέρνησης απαιτούσε οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ να είναι «πιο απλοί και πιο διαφανείς», καθώς και να επιβάλλονται με μεγαλύτερη συνέπεια από τις Βρυξέλλες. Αλλά η συμφωνία συνασπισμού τόνιζε επίσης την ευελιξία των ισχυόντων κανόνων. Ο υπουργός Οικονομικών του Σολτς προέρχεται επίσης από ένα δημοσιονομικά συντηρητικό κόμμα και ο ίδιος είναι πιο δημοσιονομικά συντηρητικός από τη βάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του.

Ο Ντράγκι όμως έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά για τους κανόνες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, λέγοντας πως «δεν λειτούργησαν, αλλά χειροτέρεψαν τα πράγματα, δεν υποστήριξαν χώρες που έχουν ανάγκη και θα είχαν αλλάξει ούτως ή άλλως». Σύμφωνα με τον ίδιο,οι δεσμεύσεις για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση είναι « ασυμβίβαστες με τους παλιούς κανόνες».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή