Ο πιο ισχυρός άνθρωπος στην Ευρώπη

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 11:07
UPD:11:15
EPA /OLIVIER HOSLET
A- A A+

Οι Ιταλοί δεν θέλουν να τον χάσουν, φοβούμενοι για «τρύπα» στην κυβέρνηση και ντόμινο εξελίξεων που θα βυθίσουν ξανά τη χώρα σε περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στη Σκάλα του Μιλάνου, οι θεατές δεν φώναζαν για να αποθεώσουν τους συντελεστές της παράστασης όπερα αλλά τον καλούσαν να μην αποχωρήσει από το αξίωμα.

Γιατί αν δεν διεκδικήσει μια νέα θητεία στην προεδρία, το μεγάλο φαβορί για να τον διαδεχθεί δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό της χώρας, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πλέον τον πιο ισχυρό άνθρωπο της Ευρώπης σύμφωνα με το Politico.

«Οι Ιταλοί δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τους πρωθυπουργούς τους στην εξουσία για πολύ, αλλά πολλοί ελπίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα αποτελέσει την εξαίρεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει φέρει σταθερότητα στην εθνική πολιτική, κρατώντας σε ισορροπία τη χώρα καθώς επιδιώκει να βγει από την πανδημία ενώ παράλληλα τρέχει μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει το Politico παρουσιάζοντας τον Ντράγκι.

Θα αναλάβει τα ηνία της ΕΕ;

Το Politico στέκεται στο γεγονός ότι η Ιταλία αποκτάει βαρύτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την διακυβέρνηση ενός τεχνοκράτη, με τον ίδιο να αναδεικνύεται σε έναν τρίτο παράγοντα δύναμης που μπορεί να αντιμετωπίσει το Παρίσι και το Βερολίνο.

«Με τον Ντράγκι, η Ιταλία έχει έναν ηγέτη που μπορεί να σύρει τη χώρα στην καρδιά των ευρωπαϊκών υποθέσεων. Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ του ανοίγει χώρο ως ντε φάκτο ηγέτη της ΕΕ, τουλάχιστον για τις οικονομικές υποθέσεις. Αυτό θα ισχύσει ειδικά εφόσον ο Ντράγκι μπορέσει να εδραιώσει μια συμμαχία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον διάδοχο της Μέρκελ Όλαφ Σολτς, δημιουργώντας ένα κεντρώο τρίο που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρώπη», εξηγεί.

Ειδική αποστολή

Ο Ντράγκι έχει μια δύσκολη αποστολή να διεκπεραιώσει, την τόνωση της ιταλικής οικονομίας. Να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι ο αποδέκτης των περισσότερων κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ετοιμάζεται να λάβει 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με την υποχρέωση την πραγματοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

«Αν ο Ντράγκι μπορεί τα καταφέρει εκεί που τόσοι πρωθυπουργοί έχουν αποτύχει, θα μπορούσαμε να τον θυμόμαστε ως εκείνον που τελικά βρήκε τη συνταγή για να βγάλει τη χώρα από 20 και πλέον χρόνια οικονομικής ύφεσης», αναφέρει το Politico, προσθέτοντας ότι είναι εξίσου σημαντικό, να αποδείξει την αποτελεσματικότητα της απόφασης της ΕΕ να εκδώσει κοινό χρέος για να βοηθήσει τις χώρες να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού.

Τα προβλήματα

Ο Ντράγκι έχει επομένως τις περγαμηνές, είναι όμως βέβαιο ότι θα τα καταφέρει; Όχι, απαντάει το Politico, εξηγώντας που υστερεί ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ:

  • δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα, γεγονός που τον αφήνει εκτός των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών και τον αποκλείει από τις συναντήσεις τους πριν τις Συνόδους Κορυφής,
  • οι πρώτοι μήνες της θητείας του ως πρωθυπουργός αποκάλυψαν μια αφέλεια όσον αφορά τη διαχείριση γεωπολιτικών θεμάτων (βλ. διαμάχη με Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο αποκάλεσε «δικτάτορα»)
  • δεν έχει αρκετό διαθέσιμο χρόνο καθώς έρχονται οι γενικές εκλογές το 2023. Αν ήθελε να λάβει μέρος, θα ήταν αρκετά δύσκολο για ένα άνθρωπο που δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό χώρο. Να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές θα είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα (PD), ακολουθούμενο από το ακροδεξιό Αδέρφια της Ιταλίας και τη Λέγκα του Βορρά. Ωστόσο και οι δύο έχουν σοβαρές πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης. Πριν αποφασίσει όμως για το αν θα είναι υποψήφιος στις γενικές εκλογές, ο Ντράγκι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, καθώς ο Ματαρέλα αποχωρεί από το αξίωμα.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή