Βατόπουλος για Όμικρον: Κάλυψη 50%- 60% με τις 2 δόσεις εμβολίου

Καλύτερη αντιμετώπιση με την 3η δόση
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 08:51
UPD:08:57
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Σε διευκρινήσεις όσον αφορά τις δύο δόσεις εμβολίου και την προστασία απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον, προέβη  ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και αφού χαρακτήρισε ακραίο τον ισχυρισμό ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου είναι σαν ανεμβολίαστοι, εξήγησε ότι με τις δύο δόσεις παρέχεται κάλυψη 50% με 60%.

Συμπλήρωσε  ωστόσο ότι «Υπάρχει ακόμα προβληματισμός σε σχέση με τα εμβόλια, όπου φαίνεται από τις πρώτες μελέτες ότι θα χρειαστεί και τρίτη δόση για να έχουμε μια καλή αντιμετώπιση». 

Ανέφερε ακόμη ότι αβεβαιότητα επικρατεί ακόμα σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον για το εάν είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά όπως είπε, προς το παρόν τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική και Βρετανία δεν δείχνουν κάτι εντυπωσιακό ως προς τη βαρύτητα της νόσησης.  

Τόνισε όμως ότι εάν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει στη Βρετανία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσει και σε όλο τον πλανήτη. 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής ιατρού της Moderna για νέα υπερμετάλλαξη που μπορεί να προκύψει από το συνδυασμό των Όμικρον και Δέλτα, ο καθηγητής σημείωσε ότι «Ο ιός μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και δεν χρειάζεται να μελλοντολογούμε». 

Εκτίμησε μάλιστα  ότι το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθεί ο ιός σε μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση.

Τέλος, έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις τις γιορτές, προτείνοντας διαγνωστικά τεστ πριν από κάθε συνάντηση. 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή