Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα επικρατήσει στη χώρα μας;

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 08:41
UPD:08:43
REUTERS/LOUIZA VRADI
A- A A+

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού εξακολουθεί να αποτελεί τον άγνωστο Χ στη νέα φάση της πανδημίας, που βρίσκει τη χώρα μας με σταθερό αριθμό κρουσμάτων αλλά καταγράφοντας μεγάλο αριθμό νεκρών από κορωνοϊό. Το νέο στέλεχος θεωρείται πια σίγουρο ότι είναι πιο μεταδοτικό. Χαρακτηριστικός είναι μάλιστα ο ρυθμός με τον οποίο μεταδίδειται στη Δανία και τη Βρετανία, όπου θεωρείται πια ζήτημα ημερών να επικρατήσει. 

Πότε όμως αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας; Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη μέσα στον Ιανουάριο. Όπως εξήγησε, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της». 

Περιέγραψε μάλιστα το χαρακτηριστικό εκείνο που όταν παρατηρηθεί, σημαίνει ότι το νέο στέλεχος μεταδίδεται στην κοινότητα. «Εάν βρούμε κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της», είπε. 

Ο καθηγητής χαρακτήρισε το διάστημα των δύο επόμενων εβδομάδων «κρίσιμο» σχετικά με την έκβαση της παραλλαγής Όμικρον. Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της παραλλαγής στα επιδημιολογικά δεδομένα, είπε: «η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους και θα είμαστε προστατευμένοι όσοι έχουμε κάνει τρεις δόσεις από την κακή έκβαση της νόσου, τη διασωλήνωση και τους θανάτους. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις και αυτές στη συνέχεια θα δώσει υψηλούς αριθμούς βαθιάς νόσησης».

Τέλος, αναφερόμενος στην «πρεμιέρα» των εμβολιασμών των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους και να τον εμπιστευτούν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή