Ιταλία: Η «τρύπα» που αφήνει ο Μάριο Ντράγκι αν ακολουθήσει το δρόμο της προεδρίας

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 12:08
UPD:12:16
via REUTERS/FRANCESCO AMMENDOLA
A- A A+

Η όπερα είναι ένα ιδιαίτερο θέαμα, ειδικά αν την παρακολουθείς στη Σκάλα του Μιλάνου. Ωστόσο, την προσοχή στην παράσταση της Τρίτης δεν έκλεψαν οι συμμετέχοντες αλλά ένας άνθρωπος από το κοινό. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα τον οποίο το κοινό αποθέωσε, εκλιπαρώντας τον να παραμείνει στο αξίωμά του για άλλη μία θητεία.

Αγαπάνε τόσο πολύ τον Ματαρέλα οι Ιταλοί ή φοβούνται κάτι άλλο; Φυσικά και φοβούνται. Η προοπτική να αποχωρήσει ο Ματαρέλα από τον αξίωμα τον Ιανουάριο του 2022, καθιστά σχεδόν βέβαιη την υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ηγείται αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης» στην Ιταλία.

Αν ο Ντράγκι παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Ιταλίας για να αναλάβει την προεδρία, η Ιταλία θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας πάνω στην ώρα που η κυβέρνηση ξεκινάει φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ένα σχέδιο ανάκαμψης με ευρωπαϊκά κονδύλια σχεδόν 200 δισ.

«Φαβορί» για πρόεδρος της Ιταλίας

Το ιταλικό κοινοβούλιο πρόκειται να εκλέξει τον Ιανουάριο τον διάδοχο του Ματερέλα. Πολύ πριν από την πανδημία, ο Ντράγκι θεωρούνταν το φαβορί για να τον διαδεχθεί. Αλλά από τότε άλλαξαν πολλά και ο ίδιος κατέληξε ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας τον Φεβρουάριο, περιπλέκοντας αρκετά τα πράγματα.

Εκτός από τον Ντράγκι, υπάρχουν λίγοι υποψήφιοι για την προεδρία που είναι πιθανό να εξασφαλίσουν την απαραίτητη υποστήριξη στο κοινοβούλιο. Ένας κεντροδεξιός υποψήφιος όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή κάποιος από την κεντροαριστερά δεν θα λάβει την υποστήριξη του άλλου στρατοπέδου, και οι μυημένοι στη Ρώμη φοβούνται ότι μια τέτοια επιλογή θα προκαλούσε πολιτική αναταραχή ακόμη και αν ο Ντράγκι παρέμενε στην πρωθυπουργία.

Τι θα ακολουθήσει

Εφόσον όμως παραιτηθεί για να ακολουθήσει τον δρόμο του Ματαρέλα, δεν θεωρείται αυτονόητο ότι η Ιταλία πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές, καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αντικαταστάτη του Ντράγκι που θα καθοδηγεί την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2023.

Όλα αυτά είναι υποθετικά και μάλλον αισιόδοξα, καθώς  αξιωματούχοι και αναλυτές πιστεύουν ότι χωρίς τον Ντράγκι, είναι απίθανο να επιβιώσει η κυβέρνηση με τη σημερινή της μορφή.

Ο Ντράγκι επομένως είναι η «κόλλα» που κρατάει ενωμένη την κυβέρνηση, και έχει προσφέρει αρκετά στην Ιταλία ως πρωθυπουργός- από τον χειρισμό της πανδημίας μέχρι τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, μένουν ακόμα πολλά να κάνει, κυρίως όσον αφορά τα πιο αμφιλεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα (όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού).

Παράλληλα, οι ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας είναι πολύ αισιόδοξες. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την Ιταλία κατά μια βαθμίδα σε BBB την περασμένη εβδομάδα, ενώ η S&P βελτίωσε την προοπτική της για τη χώρα από σταθερή σε θετική τον Οκτώβριο, με βάση το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Η αποχώρηση, επομένως, του Ντράγκι θα διατάραζε την ισορροπία. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας, οι αξιωματούχοι βιάζονται να παρουσιάσουν τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμεία Σνάκαμψης για να μετριάσουν την προοπτική να ματαιωθούν αυτά τα σχέδια από οποιεσδήποτε αλλαγές στην κυβέρνηση.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν από το YouTrend έδειξαν ότι το μεγαλύτερο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές θα είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα (PD), ακολουθούμενο από το ακροδεξιό Αδέρφια της Ιταλίας και τη Λέγκα του Βορρά.

Ωστόσο, πιθανότητες να ξεπεράσουν το όριο του 40% που απαιτείται για να σχηματιστεί κυβέρνηση έχουν τόσο ένας πιθανός προοδευτικός συνασπισμός, συμπεριλαμβανομένου του PD, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και άλλων μικρότερων κομμάτων, όσο και ενός που αποτελείται από τα δύο ακροδεξιά κόμματα με την αποδυναμωμένη κεντροδεξιά Forza Italia.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή