Οι Ιταλοί δεν θέλουν να τον χάσουν, φοβούμενοι για «τρύπα» στην κυβέρνηση και ντόμινο εξελίξεων που θα βυθίσουν ξανά τη χώρα σε περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Οι Ιταλοί δεν θέλουν να τον χάσουν, φοβούμενοι για «τρύπα» στην κυβέρνηση και ντόμινο εξελίξεων που θα βυθίσουν ξανά τη χώρα σε περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στη Σκάλα του Μιλάνου, οι θεατές δεν φώναζαν για να αποθεώσουν τους συντελεστές της παράστασης όπερα αλλά τον καλούσαν να μην αποχωρήσει από το αξίωμα.
Γιατί αν δεν διεκδικήσει μια νέα θητεία στην προεδρία, το μεγάλο φαβορί για να τον διαδεχθεί δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό της χώρας, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πλέον τον πιο ισχυρό άνθρωπο της Ευρώπης σύμφωνα με το Politico.
«Οι Ιταλοί δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τους πρωθυπουργούς τους στην εξουσία για πολύ, αλλά πολλοί ελπίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα αποτελέσει την εξαίρεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει φέρει σταθερότητα στην εθνική πολιτική, κρατώντας σε ισορροπία τη χώρα καθώς επιδιώκει να βγει από την πανδημία ενώ παράλληλα τρέχει μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει το Politico παρουσιάζοντας τον Ντράγκι.
Το Politico στέκεται στο γεγονός ότι η Ιταλία αποκτάει βαρύτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την διακυβέρνηση ενός τεχνοκράτη, με τον ίδιο να αναδεικνύεται σε έναν τρίτο παράγοντα δύναμης που μπορεί να αντιμετωπίσει το Παρίσι και το Βερολίνο.
«Με τον Ντράγκι, η Ιταλία έχει έναν ηγέτη που μπορεί να σύρει τη χώρα στην καρδιά των ευρωπαϊκών υποθέσεων. Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ του ανοίγει χώρο ως ντε φάκτο ηγέτη της ΕΕ, τουλάχιστον για τις οικονομικές υποθέσεις. Αυτό θα ισχύσει ειδικά εφόσον ο Ντράγκι μπορέσει να εδραιώσει μια συμμαχία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον διάδοχο της Μέρκελ Όλαφ Σολτς, δημιουργώντας ένα κεντρώο τρίο που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρώπη», εξηγεί.
Ο Ντράγκι έχει μια δύσκολη αποστολή να διεκπεραιώσει, την τόνωση της ιταλικής οικονομίας. Να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι ο αποδέκτης των περισσότερων κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ετοιμάζεται να λάβει 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με την υποχρέωση την πραγματοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
«Αν ο Ντράγκι μπορεί τα καταφέρει εκεί που τόσοι πρωθυπουργοί έχουν αποτύχει, θα μπορούσαμε να τον θυμόμαστε ως εκείνον που τελικά βρήκε τη συνταγή για να βγάλει τη χώρα από 20 και πλέον χρόνια οικονομικής ύφεσης», αναφέρει το Politico, προσθέτοντας ότι είναι εξίσου σημαντικό, να αποδείξει την αποτελεσματικότητα της απόφασης της ΕΕ να εκδώσει κοινό χρέος για να βοηθήσει τις χώρες να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού.
Ο Ντράγκι έχει επομένως τις περγαμηνές, είναι όμως βέβαιο ότι θα τα καταφέρει; Όχι, απαντάει το Politico, εξηγώντας που υστερεί ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ:
naftemporiki.gr