Η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL) στη Γαλλία ζητά από την κυβέρνηση στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του δελτίου υγείας για τον κορωνοϊό. Στην τέταρτη γνωμοδότησή της, που εκδόθηκε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, αποδοκιμάζει την έλλειψη δεδομένων που παρέχονται από την κυβέρνηση για την αξιολόγηση της εφαρμογής.
Αν και απευθύνεται στο Κοινοβούλιο, το κείμενο αυτή τη φορά προκαλεί ευθέως την κυβέρνηση σχετικά με την ανάγκη παροχής εγγυήσεων ως προς τη συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα του δελτίου υγείας, που ισχύει από τις 9 Ιουνίου 2021 στη Γαλλία.
Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει 42 ελέγχους των διαφόρων συστημάτων που τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2020, συμπεριλαμβανομένων περίπου δέκα ελέγχων από το περασμένο καλοκαίρι. Υπογραμμίζει την έλλειψη δεδομένων που κοινοποίησε η κυβέρνηση σχετικά με το υγειονομικό πάσο. «Το CNIL επιμένει στην ανάγκη να του μεταδοθούν γρήγορα τα στοιχεία που καθιστούν δυνατή την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής, προκειμένου να συνεχίσει την αποστολή της». Εκφράζει επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι «παρά τα πολλά αιτήματα» από τον Σεπτέμβριο του 2021, «μια τέτοια αξιολόγηση δεν έχει σταλεί μέχρι σήμερα στο Cnil». Από την άποψη αυτή, υπενθυμίζει ότι «η χρήση των προαναφερόμενων συσκευών παραμένει υπό την προϋπόθεση εγγυήσεων σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους».
Υποστηριζόμενο από το επιστημονικό συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η θέσπιση του δελτίου υγείας ως το κύριο μέτρο στη Γαλλία για την καταπολέμηση του ιού δεν έχει, προς το παρόν, αντικείμενο ποσοτικής ανάλυσης. Πράγματι, το Υπουργείο Υγείας δεν αφιερώνει κανένα σύνολο δεδομένων για την προβολή της αποτελεσματικότητας του υγειονομικού πάσου.
Από την εφαρμογή και τις διάφορες ενημερώσεις της, η γαλλική κυβέρνηση τονίζει ιδιαίτερα τις μαζικές αυξήσεις στον εμβολιασμό. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται ξανά μετά την ομιλία του υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, από την περασμένη Πέμπτη, που ανακοίνωσε την ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου για τη διατήρηση του δελτίου υγείας μετά τις 15 Ιανουαρίου 2022.
Τους τελευταίους μήνες, η εισαγωγή του δελτίου υγείας προκάλεσε επίσης πολλές απάτες. Πολίτες που παρουσιάζουν συγκεκριμένα ψευδή δελτία, ισχυριζόμενοι ότι έχουν εμβολιαστεί. Τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, αποκάλυψαν επίσης πολλές περιπτώσεις εμπορίου πλαστών πιστοποιητικών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro