Στη Βρετανία όλα κινούνται με στόχο τον άμεσο και γρήγορο περιορισμό της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Ήδη, εννέα κρούσματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβεβαιωθεί. Μόλις σήμερα ανακοινώθηκαν έξι στην Σκωτία και από το Σαββατοκύριακο τα πρώτα τρία στην Αγγλία. Εξαιτίας αυτών, η Αγγλία, αλλά και τα υπόλοιπα έθνη αυστηροποιούν τα μέτρα της πανδημίας υπό τον φόβο εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης.
Τι αλλάζει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου;
Σήμερα το απόγευμα η βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμού (JCVI) αναμένεται να ανακοινώσει την περαιτέρω επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος, με την τρίτη δόση πλέον να χορηγείται σε όλους τους ενήλικες. Μέχρι τώρα είχαν κληθεί για αναμνηστική δόση οι άνω των 40 ετών, το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής και οι ευπαθείς ομάδες.
Είναι αλήθεια, πως η κυβέρνηση Τζόνσον εδώ και μήνες έχει ξεκαθαρίσει ότι εναποθέτει τις ελπίδες της στους εμβολιασμούς. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει σήμερα και η οδηγία σχετικά με τους εμβολιασμούς στις ηλικίες από 12 έως 15 ετών, ούτως ώστε να λάβουν δεύτερη δόση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση το κομμάτι του πληθυσμού που μπορεί να εμβολιαστεί (12+), τα ποσοστά του εμβολιασμού έχουν ως εξής: το 88,5% έχει λάβει την πρώτη δόση, το 80,5% έχει λάβει και τη δεύτερη, ενώ ήδη το 30,6% έχει κάνει και την αναμνηστική (τρίτη) δόση του εμβολίου.
Η μάσκα επιστρέφει… με αντιδράσεις
Από αύριο έρχονται και άλλα μέτρα στην Αγγλία, παρότι είχαν εξαλειφθεί πλήρως για πέντε μήνες. Οι μάσκες γίνονται ξανά υποχρεωτικές σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στα εμπορικά καταστήματα. Όμως, από ότι φαίνεται, παμπ και εστιατόρια θα εξαιρεθούν από αυτόν τον κανονισμό. Υπενθυμίζεται, ότι Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία δεν είχαν καταργήσει τη μάσκα στους κλειστούς χώρους.
Επιπλέον, επιστρέφουν και οι μάσκες στους μαθητές άνω των 11 ετών στα σχολεία, κάτι που όμως βρίσκει αντίθετους αρκετούς βουλευτές από το κόμμα των Συντηρητικών, σχολιάζοντας ότι έτσι θα «δημιουργηθεί χάος στις αίθουσες».
Αντιδράσεις υπάρχουν και σχετικά με την απόφαση να επιστρέψουν τα PCR τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα, ακόμα και αν είναι διπλά εμβολιασμένοι. Μάλιστα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον και ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μάρκ Ντρέικφορντ πιέζουν για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για τα διεθνή ταξίδια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο όλα αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, λαμβάνονται για τον περιορισμό της μετάλλαξης Όμικρον και βέβαια την αποφυγή ενός νέου λοκντάουν.