Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Επιτροπή Ειδικών για τη νέα μετάλλαξη

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 13:42
UPD:14:20
REUTERS/KACPER PEMPEL
A- A A+

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 14:00, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής. 

Η νέα παραλλαγή χαρακτηρίζεται ως άκρως ανησυχητική από τους ειδικούς, καθώς είναι εξαιρετικά μεταδοτική λόγω ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού τροποποιήσεων, και  μπορεί να διεισδύσει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων.

Σημειώνεται ότι από χθες Πέμπτη, έχουν εντοπιστεί σχεδόν 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων λοιμώξεων. Τα πρώιμα αποτελέσματα των τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία της Νότιας Αφρικής Γκαουτένγκ, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή. Αυτό αναφέρει στο Bloomberg ο καθηγητής βιοπληροφορικής, Tulio de Oliveira, ο οποίος διευθύνει ιδρύματα που «τρέχουν» την ανάλυση των γονιδιωματικών αλληλουχιών σε δύο πανεπιστήμια στη χώρα.

Παγκόσμιος συναγερμός 

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει ήδη εντοπιστεί σε έξι χώρες, στη  νότια Αφρική, αλλά και στην Ασία και την Ωκεανία. Λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης, η Επιτροπή της ΕΕ θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τα ταξίδια από τη νότια Αφρική. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε  στο Twitter ότι θα προτείνει στα κράτη της ΕΕ να ενεργοποιήσουν το φρένο έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται  σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να περιοριστούν δραστικά οι πτήσεις από και προς τη νότια Αφρική.

Η μετάλλαξη «B.1.1.529», όπως χαρακτηρίζεται, θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ χειρότερη, ενώ δεν αποκλείεται - ακόμη και σήμερα - ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να τη χαρακτηρίσει «παράγοντα ανησυχίας», δίνοντάς της και ονομασία με βάση κάποιο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. 

Δεν είναι μόνο εξαιρετικά μεταδοτική, λόγω ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού παραλλαγών στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης, αλλά φαίνεται να διεισδύει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «B.1.1.529» έχει τουλάχιστον δέκα παραλλαγές. Άλλοι  μιλούν για έως και 30. Συγκριτικά, η μετάλλαξη Δέλτα έχει μόνο δύο, ενώ η Βήτα έχει τρεις. Ο επιδημιολόγος Ρίτσαρντ Λέσελς από το Ινστιτούτο KRISP του Κολοράδο είπε πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα και μπορεί επίσης να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα».

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν πρότεινε χθες νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, που θα βασίζονται στα άτομα και όχι στα κράτη σε ό,τι αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την καραντίνα εντός της Ένωσης. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή