«Ποια Κάμαλα;» - Η επίσκεψη Χάρις στο Παρίσι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 13:06
UPD:13:18
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Δείπνο κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και κυρίως επίσημες εκδηλώσεις: Η επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις στο Παρίσι είχε σκοπό να την εκτοξεύσει στη διεθνή σκηνή, αλλά τελικά προσέφερε ελάχιστα στην Αμερικανίδα αντιπρόεδρο για τη... σύσφιξη των σχέσεων με τον γαλλικο΄λαό.

Στην τελετή έναρξης του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού την Πέμπτη, η Χάρις επικαλέστηκε τη μητέρα της Σιάμαλα Γκοπάλαν Χάρις, η οποία διεξήγαγε έρευνα για τον καρκίνο του μαστού με επιστήμονες από το ιατρικό ινστιτούτο Παστέρ - μια σπάνια προσωπική επαφή σε μια κατά τα άλλα αυστηρά ελεγχόμενη επίσκεψη.

Τρεις ημέρες μετά την πενθήμερη παραμονή της στη Γαλλία, η επίσκεψη της αντιπροέδρου στη Γαλλία δεν έχει συγκεντρώσει το είδος του λαϊκού ενδιαφέροντος ή του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης όπως οι επισκέψεις των προέδρων Μπαράκ Ομπάμα ή Ντόναλντ Τραμπ.

Συνήθως βέβαια οι αντιπρόεδροι δεν τυγχάνουν της ίδιας προσοχής, αλλά το μοναδικό προφίλ της κ. Χάρις ως πρώτη γυναίκα και πρώτη Μαύρη και Ινδή αντιπρόεδρος θα μπορούσε να έχει προσελκύσει περισσότερη περιέργεια.

Αντίθετα, η κάλυψη των γαλλικών μέσων ενημέρωσης ήταν ελάχιστη. Η διμερής συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το απόγευμα της Τετάρτης δεν έλαβε την κύρια προτεραιότητα στα δελτία ειδήσεων ή στις εφημερίδες και η παρουσία της στον εορτασμό της Ημέρας της Εκεχειρίας αναφέρθηκε εν παρόδω.

Η φετινή τελετή  τίμησε τον Ουμπέρ Ζερμέν, το τελευταίο εν ζωή μέλος του Τάγματος της Απελευθέρωσης που πολέμησε υπό τις διαταγές του στρατηγού ντε Γκολ για να απελευθερώσει τη Γαλλία από τη ναζιστική κατοχή. Ο Ζερμέν πέθανε τον Οκτώβριο σε ηλικία 101 ετών. Ως αποτέλεσμα, η παρουσία της Χάρις επισκιάστηκε, παρόλο που ήταν η μόνη ξένη αξιωματούχος που ήταν παρούσα στον εορτασμό.

Ο κ. Μακρόν χαιρέτησε θερμά την Κάμαλα Χάρις όταν έφτασε στην Αψίδα του Θριάμβου όπου στεκόταν μαζί με Γάλλους αξιωματούχους για την τελετή. Η Γαλλίδα Υπουργός Ιθαγένειας Μαρλέν Σιαπά την ευχαρίστησε για την παρουσία της σε ένα tweet και η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία είναι υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, απέτισε φόρο τιμής στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

«Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθεροί σύμμαχοι και μοιράζονται μια κοινή ιστορία, τη μνήμη των δύο παγκοσμίων πολέμων του εικοστού αιώνα. Τι όμορφο σύμβολο είναι η παρουσία της αντιπρόεδρου Χάρις για αυτόν τον εορτασμό σήμερα», έγραψε η Ινταλγκό στο Twitter.

Μετά την ελλιπή υποδοχή των προηγούμενων ξένων ταξιδιών της στο Μεξικό, τη Γουατεμάλα και τη Σιγκαπούρη, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να υπογραμμίσουν επανειλημμένα στους δημοσιογράφους τη σημασία της επίσκεψής της και τον «ηγετικό» ρόλο που ασκούσε στην παγκόσμια σκηνή ως αποτέλεσμα.

Η Χάρις ήταν εκ των... VIP καλεσμένους στην τελετή έναρξης του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού, της ετήσιας εκδήλωσης του Μακρόν για την παγκόσμια πολυμέρεια.

Αλλά η ομιλία της έπεσε κάπως υποτονική, με τη Χάρις να προσφέρει ελάχιστα συγκεκριμένες λύσεις ή νέες προτάσεις που αλλάζουν το παιχνίδι για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Αντίθετα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «αρνηθούν να αποδεχτούν το status quo» και να καταπολεμήσουν τη «δραματική αύξηση» των ανισοτήτων.

Οι πολιτικές μάχες που διαδραματίζονται στην Ουάσιγκτον για το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και τους νόμους για το κλίμα που η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να εγκρίνει στο Κογκρέσο ήταν «παρούσες» στην επίσκεψη της Χάρις όταν δεξιά στελέχη όπως η Αμπιγκέιλ Μαρόουν ,  γραμματέας Τύπου του Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή του Μισούρι Τζος Χάουλι , την κατηγόρησε λανθασμένα ότι υιοθέτησε... γαλλική προφορά κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας στο ινστιτούτο Παστέρ.

«Χρησιμοποιεί ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΦΟΡΑ;! Λατρεύω αυτό το επεισόδιο του Veep», έγραψε στο Twitter η Μαρόουν αναφερόμενη στην τηλεοπτική σειρά για μια γυναίκα αντιπρόεδρο με τάση στις... γκάφες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή