Πανδημία: Πού οφείλεται η έξαρση - Τι μέτρα προτείνουν οι ειδικοί

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 12:32
UPD:14:12
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στη δίνη του τέταρτου κύματος της πανδημίας βρίσκεται η χώρα μας, όπως και πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καταρρίπτοντας συνεχώς αρνητικά ρεκόρ στους βασικούς επιδημιολογικούς δείκτες.

Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ανησυχίες για την αυξημένη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο των επιτάξεων, με τον υπουργός Υγείας να δίνει διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στους ιδιώτες γιατρούς.

Οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις στο ΕΣΥ οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες, και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Τι τροφοδοτει την έξαρση

Επιχειρώντας να εξηγήσει πού οφείλεται η σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εστίασε σε δύο παράγοντες:

  • στη συμβολή στην μετάδοση του Covid19 των εμβολιασμένων ασθενών που δεν κάνουν τακτικά τεστ,
  • και στη συμβολή ομάδων πληθυσμού που δεν υποχρεούνται να κάνουν τακτικά self ή rapid test, όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και οι μαθητές.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, με την κορύφωση του μέσου όρου των κρουσμάτων να έρχεται γύρω στις 6 με 10 Δεκεμβρίου, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 9.400 - 9.500 κρούσματα. «Θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι σήμερα ο μέσος όρος είναι 6.900 κρούσματα τη ημέρα.

Με βάση αυτή την επιδημιολογική κατάσταση, μερίδα της επιστημονικής κοινότητας ζητάει αυστηρότερα μέτρα, κάτι που εκ των πραγμάτων εξετάζει και το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο, ωστόσο, θέτει εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο ενός lockdown.

«Ακολουθεί δύσκολο δίμηνο αλλά υπάρχει ο πλήρης σχεδιασμός για να υπάρχει η βοήθεια που πρέπει. Αν είχαμε lockdown θα ήταν καλύτερα, αλλά αυτό έχει αποκλειστεί καθώς έχουμε εμβολιασμένους», είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα που «σίγουρα δεν θα επιβαρύνουν την κανονικότητα των εμβολιασμένων». Η υποχρεωτικότητα, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει γενικευμένη, με το ποσοστό των εμβολιασμένων στο 70 -73% . «Όλα τα μέτρα προστασίας αφορούν τους ανεμβολίαστους γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο και οι περιορισμοί θα εντείνονται ακόμη περισσότερο», συνέχισε.

Να σημειωθεί επίσης ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επανέλαβε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων. 

Τι μπορεί να γίνει

Προτείνοντας λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην επιδημιολογική αποσυμφόρηση, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη να «σφίξουν» τα μέτρα και να μπει «φρένο» στον συνωστισμό σε σουπερ μάρκετ και σε σχολεία. «Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, τόνισε επίσης την ανάγκη να φορούν μάσκα όλοι ανεξαιρέτως, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και την αναγκαιότητα της ενισχυτικής δόσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία των φαρμακευτικών αγωγών κατά του κορωνοϊού.

«Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί. Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7, 8 μήνες πέφτει. Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%», είπε, τονίζοντας πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να δοθούν εκτός νοσοκομείου στους ανθρώπους τις 3 πρώτες ημέρες, για να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων», συνέχισε η κ. Λινού αναφερόμενη στις νέες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη «μάχη» κατά του ιού.

Από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, υποστήριξε  ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα μέρη όπου υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης. «Η διασπορά γίνεται κυρίως από τους ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένοι νοσούν γιατί η ανοσία απέναντι στον ιό με το εμβόλιο μειώνεται σημαντικά», σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Η προστασία απέναντι στο ιό δεν αφορά μόνο τον εμβολιασμό, τόνισε επίσης, κάνοντας και αυτός αναφορά στα φάρμακα ή τα χάπια που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της πανδημίας, μαζί με τα περιοριστικά μέτρα και την ενδυνάμωση του ΕΣΥ.

Αυξήθηκαν κατά 200% οι εμβολιασμοί

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών οδηγούν στο μεταξύ σε σημαντική αύξηση των εμβολιασμών, η οποία «άγγιξε» το 200% σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους

«Τα κρούσματα αυξάνονται, αυξάνονται όμως και οι εμβολιασμοί και τα μέτρα αποδίδουν», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Οι εμβολιασμοί έχουν παρουσιάσει αύξηση πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση όσο και για την αναμνηστική δόση και αποτυπώνεται στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότιτ ο στοίχημα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τον ίδιο ρυθμό.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα νέα μέτρα ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή