Διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στους ιδιώτες γιατρούς

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 14:06
UPD:14:07
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας είναι γεγονός, με τα κρούσματα να κινούνται συνεχώς ανοδικά και σε επίπεδα-ρεκόρ, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας, γεγονός που έχει ανοίξει τη συζήτηση για επιτάξεις υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έδωσε σήμερα διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στους ιδιώτες γιατρούς, για να αποφασίσουν να καλύψουν τις κενές θέσεις στο ΕΣΥ οικειοθελώς. Διαφορετικά, όπως είπε σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα.

Αντίστοιχη προειδοποίηση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά ότι εκεί απαιτείται προσωπικό. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, ο κ. Πλεύρης είπε ότι τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα για σύντομο χρονικό διάστημα. «Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες, έστω και για μερική απασχόληση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, θα ενεργοποιηθεί η επίταξη»

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμους, αναφέροντας πως «το πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζει τη χώρα ως μια υγειονομική περιφέρεια».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη από τον ιδιωτικό τομέα και 206 στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη και άλλες 150 στη Λάρισα για άλλα περιστατικά. Στη διάθεση του ΕΣΥ βρίσκονται και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Στη Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεση κλινών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ, αν παραστεί ανάγκη».

Ο κ. Οικονόμου έδωσε την ίδια διορία, που νωρίτερα είχε θέσει ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας πως μέχρι τέλος της εβδομάδας θα συνεχιστεί η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι οι πιθανοί τρόποι συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, ώστε αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το νέο κύμα της πανδημίας, ήταν το αντικείμενο χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων της Βόρειας Ελλάδας με τον υπουργός Υγείας Θάνο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και το γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή