Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 07:16
UPD:07:17
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Ραντεβού» στη Βουλή δίνουν σήμερα κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, καθώς θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Το λόγο στην Ολομέλεια θα πάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναμένεται να τονίσει πως η  πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα θα υπογραμμίσει  πως η χώρα αποκτά υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες στην καλύτερη δυνατή τιμή, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν σκοπεύει να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Τέλος θα αναφερθεί και στην επόμενη ημέρα, καθώς από την κυβέρνηση τονίζεται πως η  συμφωνία αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να γίνει πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει στην Ολομέλεια πως πρέπει να αλλάξουν οι διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα «που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ». Το μήνυμα που θα εκπέμψει είναι πως ο  ΣΥΡΙΖΑ «θα έφερνε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία», ενώ θα σημειώσει πως αν δεν αλλάξουν οι διατυπώσεις στα συγκεκριμένα άρθρα η αξιωματική αντιπολίτευση «θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Το απόγευμα η ψηφοφορία

Η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 που ορίζει πως «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμείνει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή», αναμένεται το απόγευμα. 

Σύμφωνα με την οργάνωση της συνεδρίασης που έχει αποφασιστεί στην ΔτΠ, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων. Αμέσως μετά θα λάβει το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εάν θελήσουν έχουν την δυνατότητα και δευτερολογιών. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ΔτΠ ζήτησε η συζήτηση να οργανωθεί σε περισσότερους κύκλους ομιλητών - βουλευτών προκειμένου να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές να τοποθετηθούν επί της Συμφωνίας. Θέμα που αναμένεται να θέσει και σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια.

Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισάγεται στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή