Πολιτισμός: Κίνδυνος να χαθεί το ειδικό εποχικό βοήθημα για τους εργαζόμενους του κλάδου

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 19:37
A- A A+

Σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό να χάσουν για φέτος το ειδικό εποχικό βοήθημα.

Με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων να έχει ξεκινήσει ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο διαπιστώνουν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, χάνουν μια σημαντική οικονομική στήριξη. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτούνται τουλάχιστον 50 ένσημα, για να μπορεί να γίνει ένας εργαζόμενος από αυτό τον τομέα, δεκτός ώστε να λάβει από τον ΟΑΕΔ, το ειδικό εποχικό βοήθημα.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2020, ο κλάδος βίωνε το καθεστώς απαγόρευσης εργασίας, που είχε επιβληθεί λόγω κορωνοϊού. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν. Πολλοί εξ αυτών τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ως οικονομική στήριξη εν μέσω πανδημίας.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), «παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέσω Μητρώου θα συνοδεύονται από ένσημα, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί». Έτσι, αν δεν γίνει τροποποίηση του νόμου, χάνεται το ειδικό εποχικό βοήθημα για τους εργαζόμενους του κλάδου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς